Slovenija

Prvo senzorično ocenjevanje piva za promocijo slovenske kakovosti

R.T.
15. 6. 2021, 09.30
Posodobljeno: 15. 6. 2021, 09.57
Deli članek:

Na novinarski konferenci sta GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije (IHPS) predstavila prvo senzorično ocenjevanje piva. Zavod za kulturo, šport in turizem mesta Žalec pa je obenem izpostavil dogodek Naj piva Slovenije 2021.

GZS
Novinarska konferenca za prvo senzorično ocenjevanje piva za promocijo slovenske kakovosti

Organizatorji so s pomočjo senzoričnega ocenjevanja piva želeli spodbuditi zavedanje o bogastvu odličnih slovenskih piv ter odličnost senzoričnega mojstrstva. V pivovarskem sektorju že uvajajo novejše tehnike in tehnologije varjenja piva, kar se pozna v končnih izdelkih in kar je lahko novost na slovenskem trgu. Gre za pomembno aktivnost izvajanja akcijskega načrta SRIP HRANA in projekt sodelovanja med partnerji SRIP HRANA za namene razvoja sektorja pivovarstva Slovenije.

Bojan Cizej, direktor IHPS je ob tem povedal, da želijo izpostaviti in nagraditi tista piva, ki so v tekočem letu pokazala največjo odličnost senzoričnega mojstrstva ter dodal , da se jim promocija v tem času zdi še posebej pomembna, saj se pivovarji srečujejo z velikimi izzivi, kako preživeti ob skoraj enoletnem nedelovanju pivovarn.

Namen prvega senzoričnega ocenjevanja piva je bilo spodbujanje zavedanja o bogastvu odličnih slovenskih piv ter odličnost senzoričnega mojstrstva. Dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, ter koordinatorka SRIP HRANA, je dejala, da je »cilj SRIP HRANA med drugim spodbujanje sodelovanja med izobraževalnimi ustanovami, raziskovalnimi centri in gospodarstvom ter osredotočanje na sektorske izzive. Pivovarski sektor izkazuje velik interes, da se po Covid-19 epidemiji učinkovito in hitro opomore. S prvim senzoričnim ocenjevanjem smo pristopili k skupinski promociji in k izpostavitvi najboljših med zelo dobrimi. Kakovost končnih izdelkov je resda v ospredju, ne pozabimo pa na glavno sporočilo Združenja slovenskih pivovarjev, ki se nanaša na tudi zmerno, odgovorno in kulturno uživanje piva.« Na letošnji razpis SRIP HRANA se je odzvalo 20 pivovarjev s cele Slovenije, pri čemer so prijavili 43 vzorcev piva. Slednje je organizator senzoričnega ocenjevanja razdelil v 9 kategorij.

GZS
Novinarska konferenca za prvo senzorično ocenjevanje piva za promocijo slovenske kakovosti

V sklopu dogodka Naj piva Slovenije 2021 bo letos potekala sedma zaporedna podelitev skupaj že 93 certifikata za uspešno opravljeno izobraževanje v programu NPK pivovarka/pivovar, ki ga je IHPS pripravil in ga konstantno nadgrajuje s Centrom za poklicno izobraževanje RS.

Mag. Boštjan Štrajhar, direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec je še dodal, da je bil že od začetka Fontane piv Zeleno zlato glavni namen, da postanejo prestolnica slovenskega pivovarstva, zato so se odločili, da bodo promocijsko zgodbo povezali z najžlahtnejšimi mikro pivovarji in jim pomagali prebroditi težave po dolgem zaprtju te gospodarske dejavnosti.

Slavnostna razglasitev letošnjih nagrajenih piv in podelitev znaka Pivo odlične kakovosti 2021 bo potekala v Žalcu, 18. junija 2021 s pričetkom ob 18. uri na prizorišču Fontane Zeleno zlato ob zanimivem programu, prisotnosti uglednih gostov in seveda vseh sodelujočih pivovarjev.