razmere se umirjajo

Poklukar: "Prihajamo v drugačno zastopanost virusa v družbi"

B.K./STA
12. 6. 2021, 12.15
Posodobljeno: 12. 6. 2021, 12.16
Deli članek:

Minister za zdravje je znova poudaril pomen cepljenja za javno zdravje in v prihodnjih dneh napovedal dneve odprtih vrat, ki jih bodo organizirali cepilni centri po celi Sloveniji. Pojasnil je, da se epidemiološke razmere umirjajo a je opozoril, da epidemije kljub temu še ni konec.

Bobo
Minister za zdravje Janez Poklukar

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes pojasnil, da je bilo v Sloveniji v petek opravljenih več kot 2600 PCR testov, od tega je bilo 126 pozitivnih, kar je 4,7 odstotka. "Približujemo se štirim odstotkom pozitivnih. 14-dnevna incidenca je 140 okuženih na 100.000 prebivalcev. Zato lahko govorimo, da prihajamo v drugačno zastopanost virusa v družbi," je povedal.

Epidemije še ni konec, cepljenje je rešitev

Minister je državljane pozval k cepljenju in v naslednjih dneh napovedal dneve odprtih vrat, ki bodo potekali v cepilnih centrih po vsej državi. Državljanom je svetoval, naj se za cepljenje ne vozijo v druge kraje, temveč počakajo na dan odprtih vrat v svojem kraju. Zagotovil je, da bodo vsi cepilni centri dobili dodatne odmerke cepiv.

"Številke so pomemben napredek v obvladovanju epidemije, vendar te še zdaleč ni konec. Rezultat, ki ga ugotavljamo, je ugoden in je zmaga vsakega prebivalca. Tisti, ki so se že cepili ali se še nameravajo, in tisti, ki upoštevajo priporočila stroke, so pripomogli k tej zmagi. Epidemija je pokazala, da je cepljenje najpomembnejši javnozdravstveni ukrep poleg čiste vode. Brez tega si ne moremo predstavljati prihodnosti," je še poudaril.

Digitalizacija v polnem teku

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik pa je pojasnil stanje glede obdelave vlog za spletno identiteto smsPASS. "Gre za digitalizacijo Slovencev in Slovenije. Epidemija je pokazala, da res potrebujemo solidarnost," je povedal. Poudaril je, da je bilo v preteklem tednu obdelanih in vnesenih v sistem več kot 25.000 prijavnih vlog za smsPASS, kar pomeni, da je slednjega dobilo že 25.000 Slovencev.

Koritnik je še dodal, da bodo lahko državljani vloge za smsPASS v prihodnjih dneh vložili na vložišče ministrstva za pravosodje, prav tako potekajo pogovori s pošto. "Iščemo čim več mest za oddajo vlog. Samo v sredo smo prejeli več kot 10.000 vlog, naval je res velik. To pomeni tudi veliko obremenitev za uradnike," je dodal.