ReŠolucija

FOTO: S protestniško procesijo opozorili na "politično farso"

S.R./STA
11. 6. 2021, 20.11
Posodobljeno: 11. 6. 2021, 20.11
Deli članek:

Podporniki Radia Študent so tridnevno predvajanje gverilskega programa Radio Kričač danes sklenili z miroljubno protestniško procesijo ReŠolucija 2021, ki so jo začeli na Metelkovi in končali na Mestnem trgu.

Bobo
Rešolucija

Namen ReŠolucije je opozoriti na rezultate medijskega razpisa, ki je po besedah odgovornega urednika Matjaža Zorca "politična farsa".

Program Radio Kričač so si na radiu zastavili preprosto. Na AKC Metelkova mesto so postavili zunanji oddajni studio, v katerem so radijski program soustvarjali sodelavci in veterani Radia Študent ter naključni mimoidoči. Z obuditvijo ideje ilegalnega radia so se želeli na Radiu Študent "vrniti k svojim koreninam za svobodo izraza ter proti kratkovidnim represijam". Z oddajanjem posebnega programa so sklenili danes ob 15. uri. Zorec je dejal, da so v minulih treh dneh v sklopu Radia Kričač ponudili enega svojih kakovostnejših programov, ob tem pa so prejeli odlične odzive s strani poslušalcev in podpornikov, ki so se jim v živo pridružili.

Bobo
Rešolucija

Dvomi, da jim bodo znali prisluhniti

So pa že ob ponovnem zagonu Radia Kričač napovedali, da bodo "oddajanje gverilskega radijskega programa" sklenili s protestniško procesijo ReŠolucija 2021. Zorc je spomnil, da so celotno akcijo zasnovali, ker menijo, da so "rezultati zadnjega razpisa ministrstva za kulturo za medijske vsebine, posebej na področju programov posebnega pomena, kamor se uvršča Radio Študent, politična farsa". "Izbirali so po političnem ključu in nas ponovno postavili v težek eksistencialni položaj," je dodal.

Z akcijo Radio Kričač, procesijo in koncertom želijo po besedah Zorca "na nek svoj, RŠ-evski način, ki vključuje malo objesti in malo zabave, ministrstvo opozoriti na to, kaj točno se gredo". Zorc sicer dvomi, "da nam bo politika v trenutni sestavi znala prisluhniti, a to nam ne bo preprečilo, da ne bi kričali".

Protestniki, po ocenah organizatorjev jih je okoli 800, so se začeli ob 17. uri zbirati na Metelkovi. Odpeli so tako imenovano odporniško serenado Ko študent na rajžo gre in krenili proti središču mesta.

Bobo
Rešolucija

Pester program

Shod je potekal mirno in so ga sklenili na Mestnem trgu. Opaziti je bilo nekaj transparentov, na katerih je med drugim pisalo "Student5 na 1919", s čimer so opozorili na podporniško akcijo, ki bo tekla do konca junija, ter "Za avtonomne prostore in avtonomne frekvence". Na Mestnem trgu se je okoli 18. ure začel pester kulturni program.

Med nastopajočimi naj bi se po napovedih Zorca zvrstili skupine Pantaloons, Zajtrk, Klinci, vrsta hip-hoperjev, med drugim pričakujejo raperja Klemna Klemna, ter DJ program. Med koncertom so napovedani govori sodelavcev in veteranov Radia Študent, kot so Nada Vodušek, Boštjan Napotnik in Jure Longyka.

Bobo
Rešolucija

Kolesarjenje

Okoli 19. ure se je začel tudi petkov protest tako imenovanih kolesarjev, ki je posvečen "manjkajočemu predsedniku in že kakšno leto umrli funkciji predsednika države". Po zboru na Trgu republike se je okoli 200 protestnikov odpravilo pred predsedniško palačo, kjer so prebrali odprto pismo, v katerem so zapisali, da je predsednik države Borut Pahor "tako kot na svoj način Janez Janša, že pred časom povsem izgubil stik z realnostjo".

"Ne zaznava realnih stisk ljudi, usmerjen je vase, ignorira očitno politično krizo, kršenje zakonov in ustave, napade na medije in državne inštitucije ter čedalje bolj živi samo še v svojem Instagram mehurčku. Vse prevečkrat molči ob očitnih debaklih pravne države, ki se odvijajo pred našimi očmi, ko pa že spregovori, so njegove izjave tako politikantsko izmuzljive in omledne, da si večina misli, da bi bilo morda vseeno bolje, če ne bi," so med drugim zapisali v protestni ljudski skupščini.

Bobo
Danes so se zbrali tudi petkovi kolesarji.