sindrom kapilarnega prepuščanja

AstraZeneci pripisali nov neželeni učinek

S.R./STA
11. 6. 2021, 17.18
Posodobljeno: 11. 6. 2021, 17.49
Deli članek:

Ljudem, ki imajo zgodovino težave s tovrstnim krvavenjem, cepljenje s cepivom AstraZenece odsvetujejo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes dodala nov neželeni učinek po cepljenju s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Varnostni odbor je po podrobni preučitvi kot možen neželeni učinek dodal sindrom kapilarnega prepuščanja in odsvetoval cepljenje za ljudi, ki imajo zgodovino težav s tovrstnim krvavenjem.

Ema je primere krvnega prepuščanja začela pregledovativ aprilu. Pri sindromu kapilarnega prepuščanja prihaja do uhajanja tekočine iz krvnih žil, kar povzroča otekanje tkiva in padec krvnega tlaka.

Težave s cepivom AstraZeneca se tako nadaljujejo, že prejšnji mesec je Ema odsvetovala drugi odmerek AstraZenece za ljudi, ki imajo težave s strjevanjem krvi.

Nove proizvodne kapacitete

Ema je sicer danes odobrila novo proizvodno mesto za cepivo proti covidu-19 ameriškega podjetja Moderna. Končni izdelek bodo lahko po novem proizvajali tudi v obratu švedskega podjetja Recipharm v Montsu v Franciji. Kot so sporočili, se bo s tem okrepila dobava tega cepiva v Evropski uniji.

Poleg odločitve o novem proizvodnem mestu je pristojni odbor Eme sprejel tudi pozitivno mnenje o več dodatnih mestih za izvajanje nadzora oziroma testiranje cepiva. Že pred tednom dni pa je agencija odobrila tudi dve novi mesti za proizvodnjo aktivne snovi in končnih polizdelkov v ZDA.

Skupno naj bi te spremembe po pričakovanjih omogočile proizvodnjo dodatnih enega do dveh milijonov vial cepiva na mesec za uporabo na trgu EU, so dodali. Pojasnili so še, da današnja odločitev ne terja potrditve Evropske komisije, kar pomeni, da lahko obrat v Montsu začne delovati takoj.

Evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides je to novico na Twitterju pozdravila kot nov korak do zmožnosti hitrejše dobave cepiva državljanom EU in po svetu.