Prehod meje

Iznajdljivi Slovenci na Hrvaško tudi brez testa

Žiga Kariž
11. 6. 2021, 18.00
Posodobljeno: 11. 6. 2021, 19.20
Deli članek:

V pogojih za prestop slovensko-hrvaške meje se je znašlo zanimivo določilo, ki bo poenostavilo predvsem krajše obiske naše sosednje države.

Svet24.si
Za hitrejši prehod meje hrvaške oblasti svetujejo, da izpolnite spletni obrazec Enter Croatia.

S prihodom poletnega vremena in višjih temperatur se vse več Slovencev odpravlja na dopust k sosedom, pri tem pa je seveda treba spoštovati ukrepe, ki jih je predpisala hrvaška vlada. K našim sosedom lahko popolnoma brez obremenitev in omejitev vstopajo vsi, ki prihajajo iz zelenih držav oziroma pokrajin znotraj EU, glede na kriterije ECDC, a teh je zelo malo: nekaj delov Poljske, ena pokrajina v Italiji, večji del Finske, Islandija in dve pokrajini v Romuniji. Slovenija je po evropskih merilih še vedno krepko rdeča.

Kdo gre lahko čez mejo?

Otroci do 12 let ne potrebujejo dokazil o testih ali prebolevnost in spadajo med izjeme, če imajo potrebna potrdila starši ali skrbniki. 

Tako moramo glede na določila hrvaške vlade Slovenci za vstop na Hrvaško pokazati negativen izvid PCR-testa, ki ni starejši od 72 ur, izvid hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur, potrdilo o prejetju dveh odmerkov cepiva, pri čemer more od prejetja drugega odmerka miniti 14 dni. Enak rok velja za cepiva, ki se prejmejo v enkratnem odmerku. Na Hrvaško lahko brez karantene vstopijo vsi, ki so prejeli prvi odmerek cepiva Pfizer, Moderna ali AstraZeneca, če je od prvega odmerka minilo vsaj 22 in največ 42 dni oziroma pri cepivu AstraZeneca najmanj 22 dni in ne več kot 84 dni. Čez mejo gredo lahko tudi prebolevniki, ki so bili cepljeni z enim odmerkom cepiva, in tisti, ki imajo potrdilo o prebolevnosti oziroma pozitiven PCR-test, ki ni mlajši od 11 dni in starejši od 180 dni.

Čez mejo tudi brez testa

Pogoji za vrnitev iz Hrvaške v Slovenijo se v zadnjih dneh niso spreminjali, še vedno se lahko brez karantene vrnejo testirani (PCR 72 ur, HAT 48 ur), prebolevniki in cepljeni.

Hrvati so poskrbeli tudi za zelo nenavadno izjemo, s katero lahko pridete čez mejo brez testa in ki naj bi jo izkoriščalo veliko Slovencev. Ko brez testa prestopite mejo, vam je namreč odrejena samoizolacija za obdobje desetih dni, ki pa jo lahko skrajšate z opravljenim hitrim ali PCR-testom. Ob tem je priporočljivo, da ima oseba izpolnjen spletni obrazec Enter Croatia, v katerem navede podatke o tem, kje bo bivala, priloži pa lahko tudi potrebne dokumente za prestop meje. Pri hrvaških oblasteh smo poskušali poizvedeti, ali je mogoče desetdnevno samoizolacijo opraviti tudi v turističnih namestitvah oziroma celo v kampih, šotorih in avtodomih. Žal do zaključka redakcije odgovora hrvaškega ministrstva za notranje zadeve nismo prejeli, a glede na pogoje, ki veljajo za vstop v državo pri osebah, ki prihajajo iz tretjih držav, je to mogoče. Med pravili je namreč zapisano, da je med drugim bivanje na Hrvaškem omogočeno tistim, ki pokažejo potrdilo o plačani namestitvi v hotelu, kampu, apartmaju, o najemu plovila ali o kakršnekoli drugi obliki turistične nastanitve ali pa so lastniki nepremičnine ali plovila na Hrvaškem. Možnost vstopa v državo in poznejšega testiranja bo zagotovo všeč tistim, ki se na hrvaško obalo odpravijo zgolj za konec tedna in bodo tako lahko opravili le en test namesto dveh.

Zaplet pri cepljenih

Pogoji, ki so jih naši sosedi določili za vstop v državo, pa so že povzročili kar nekaj preglavic. V teh dneh smo lahko zasledili zgodbo para, ki je bil cepljen z obema odmerkoma AstraZenece, a so ju na meji zavrnili, ker še ni minilo 14 dni od drugega odmerka. Če bi torej odšla na Hrvaško zgolj z enim odmerkom, bi ju čez mejo spustili, tako pa ju je obmejna policija zavrnila. Hrvaško ministrstvo za notranje zadeve je zaradi zmede izdalo dodatno pojasnilo, v katerem je zapisano, da bo vstop v državo omogočen vsem, ki so prejeli prvi odmerek cepiva in je od prvega odmerka minilo od 22 do 84 dni, ne glede na to, ali so prejeli tudi drugi odmerek ali ne.