Po besedah Janeza Poklukarja

V torek zadnji dan epidemije, to so nekatere "ugodnosti"

R.T.
11. 6. 2021, 07.45
Posodobljeno: 11. 6. 2021, 11.38
Deli članek:

Četudi epidemije morda ne bodo podaljšali, bodo nekateri ukrepi ostali v veljavi.

Bobo
Večja sproščanja gre pričakovati, ko bo 14-dnevna incidenca manjša od 50 na 100.000 prebivalcev.

Čeprav smo po evropskem semaforju v rdeči fazi, je strokovna skupina vladi predlagala ukinitev epidemije. A nekateri ukrepi bodo ostali.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v oddaji 24ur zvečer dejal, da epidemije, ki se izteče s 15. junijem, praviloma ne bodo podaljšali. Ukrepi bodo milejši – kot je naštel, bodo lahko v gostinskih lokalih za isto mizo sedele več kot štiri osebe, maske na prireditvah na prostem ne bodo obvezne, … Je pa poudaril, da gre večja sproščanja pričakovati, ko bo 14-dnevna incidenca manjša od 50 na 100.000 prebivalcev.

Omejitev 75-odstotne zasedenosti hotelov ostaja v veljavi. Povedal je tudi, da iščejo načine, kako bi ljudem olajšali dostop do digitalnega potrdila, in da v naslednjih dneh pričakujejo še dodatna mesta, kjer jih bo mogoče pridobiti.

Cepiva nam sicer ne primanjkuje, je poudaril, od cepljenja pa bo odvisno, kakšna jesen in zima nas čakata. Kot je dejal, moramo reprodukcijsko število, ki trenutno znaša 0,85, spraviti po 07.

Madžarska je Sloveniji poklonila 300.000 odmerkov cepiva proizvajalca AstraZeneca.

Odprti dnevi cepljenja

Poklukar je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bodo v naslednjem tednu v vseh cepilnih centrih izvajali odprte dneve cepljenja, kot smo jim bili priča v Celju in Krškem.

Stanje boljše kot v preteklih tednih a mnogo slabše kot v začetku lanskega poletja

Včeraj je bilo potrjenih 122 okužb, kar je sicer “krasna številka” v primerjavi s preteklimi tedni, a je zaskrbljujoča, če jo primerjamo s številom okužb v istem obdobju lani, je na dopoldanski novinarski konferenci opozorila vodja svetovalne skupine na Ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Lani junija smo namreč imeli vsak dan le nekaj primerov okužbe, nekatere dni celo nič. “To je bistvena razlika,” opozarja Logarjeva.

Imamo pa letos to prednost, da je veliko ljudi že cepljenih, dosti jih je bolezen tudi prebolelo in so zato zaščiteni. Kljub temu se moramo zavedati, da je virus še med nami in so zato določeni ukrepi še potredni, je še poudarila Logarjeva.