Vrnitev brez potrdila o negativnem hitrem testu, a z dokazili

Odlična novica za vse Slovence, ki načrtujejo dopust na Jadranu?

S.R.
10. 6. 2021, 18.47
Posodobljeno: 11. 6. 2021, 08.48
Deli članek:

Z začetkom veljavnosti odloka se bo z območja administrativne enote Jadranska Hrvaška možno vračati brez izpolnjevanja pogoja PCT, a z določenimi dokazili.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Vlada je na včerajšnji seji znova prestresala ukrepe za zamejitev širjenja okužbe z virusom sars-cov-2. Kakšnih bistvenih sprememb ni sprejela, ali pač? Zlasti ena sprememba bi znala zanimati tiste, ki v bližnji prihodnosti načrtujejo odhod na Jadran.

Z rdečega seznama so namreč črtali več držav, vključno z Nemčijo, Češko, Slovaško, Srbijo, Črno goro in Bosno in Hercegovino, Švico, Ciprom, Luksemburgom, Poljsko in Vatikanom. Hkrati so z rdečega seznama črtali dve administrativni enoti, in sicer Tirolsko in, kar je pomembneje, Jadransko Hrvaško. Jadranska Hrvaška vključuje primorsko-goransko, liško-senjsko, zadrsko, šibensko-kninsko, splitsko-dalmatinsko, istrsko in dubrovniško-neretvansko županijo.

To pravi odlok ...

Kaj to pomeni? Kot je določeno v sicer precej zapletenem Odloku o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, »na območjih, ki niso uvrščena na temno rdeči ali rdeči seznam, ni visokega tveganja za okužbo z virusom sars-cov-2. Oseba, ki prihaja s takega območja, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokaz, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. Oseba mora to dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od pet dni. Torej, osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.« V praksi bi moralo to pomeniti, da takim osebam ob vrnitvi v Slovenijo ni treba več izpolnjevati pogoja PCT (prebolevnost, cepljenje, testiranje).

Kontolne točke

Vlada je včeraj hkrati določila, da je za letalski promet znotraj EU in schengenskega območja prestop meje mogoč tudi izven treh kontrolnih točk, ki so določene za mednarodni letalski promet (Ljubljana - letališče Jožeta Pučnika, Maribor – letališče Edvarda Rusjana in Portorož).

Odlok začne veljati 12. junija in velja do vključno 20. junija 2021.

Večina ukrepov ostaja

Vlada je sicer na včerajšnji seji podaljšala večino ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, rahljajo pa se omejitve na področju ponudbe kulturnih storitev. Z novelo odloka sta znova dovoljena strežba ter uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev, poroča STA.

Drugi pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni. Novela odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom začne veljati naslednji dan od objave v uradnem listu in podaljšuje veljavnost odloka do vključno 20. junija.