Nadaljevanje v prihodnjih dneh

Vlada predčasno prekinila razpravo o pomoči turizmu, končna odločitev šele prihodnji teden

S.R.
10. 6. 2021, 15.31
Posodobljeno: 11. 6. 2021, 08.45
Deli članek:

Razprava o interventnem zakonu za pomoč gospodarstvu in turizmu se je predčasno končala. Vlada jo bo nadaljevala jutri, predlog zakona pa bo predvidoma potrdila naslednji teden.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vlada Janeza Janše je na četrtkovi seji med drugim rapravljala o novi različici predloga interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije. Ena od osrednjih točk zakona naj bi bili znova turistični boni, za katere naj bi bila vlada pripravljena nameniti kar 240 milijonov evrov. Sprva je bilo predvideno, da bi vsak prebivalec, ki bo imel na dan 30. junija letos v Sloveniji prijavljeno stalno prebivališče, prejel vavčer v vrednosti 50 evrov, a se je v skladu z informacijami zadnjih dni ta znesek povišal na 120 evrov. Skupaj naj bi turizmu pomagali z nekaj več kot 400 milijoni evrov. Spomnimo, v turistični panogi zadnje mesece glasno pozivali k dodatni pomoči, pri čemer s predlaganimi ukrepi niso bili povsem zadovoljni.

Prekinitev

Za razliko od lanskih vavčerjev bi bilo letošnje možno uporabiti za širši nabor storitev, vključno s kulturnimi, športnimi in rekreativnimi dejavnostmi. A danes se je kot kaže zataknilo. Razprava o ukrepih za pomoč turizmu, ki so jo danes prekinili, se bo sicer predvidoma nadaljevala jutri, kar so za STA potrdili na ministrstvu za gospodarstvo. Po neuradnih informacijah naj bi se zapletlo pri višini enkratne denarne pomoči podjetjem. Končno odločitev bo vlada predvidoma sprejela naslednji teden. Zakon naj bi sicer poleg novih turističnih bonov med drugim prinesel enkratno pomoč podjetjem in podaljšanje pomoči samozaposlenim. 

Medtem se je prek Twitterja oglasil prvak stranke NSi in podpredsednik vlade Matej Tonin, ki je zapisal, da so na "maratonski seji" obravnavali predloga zakonov o dolgotrajni oskrbi in PKP 9. Vlada je po njegovih besedah predloga zakona "v prvi obravnavi" sprejela, predvidoma pa naj bi bila dokončno sprejeta prihodnji teden.