Slovenija

Pri javnem financiranju zavoda Iskreni ni prišlo do konflika interesov

B.K./STA
10. 6. 2021, 15.19
Posodobljeno: 10. 6. 2021, 15.21
Deli članek:

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) v postopku ugotavljanja nasprotja interesov pri izvedbi javnega razpisa na ministrstvu za delo, na katerem je finančna sredstva pridobil tudi Zavod Iskreni, ni ugotovila kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. A je pozvala ministrstvo k proaktivni transparentnosti, so sporočili s KPK.

STA
Janez Cigler Kralj, sicer član zavoda Iskreni, ni vplival na pridobitev javnih sredstev, ugotavlja KPK.

"Komisija je v postopku pridobila in preučila obsežno dokumentacijo, povezano z izvedbo razpisa za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcem zaradi epidemije covida-19 in zmanjševanje njenih posledic. Na podlagi pridobljenih pojasnil in dokumentov je razvidno, da je bila edina vloga ministra v tem postopku podpis sklepa o začetku postopka in imenovanju članov strokovne komisije, ki so ga pripravile strokovne službe in jim je v celoti sledil," so v sporočilu za javnost zapisali na KPK.

Kot so pojasnili, se zgolj s tem ravnanjem minister za delo družino socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ni mogel znajti v okoliščinah nasprotja interesov. To se lahko namreč presoja samo v konkretnih uradnih dejanjih uradne osebe, v danem primeru pa je komisija presojala tudi aktivnosti ministra v konkretnem postopku javnega razpisa.

Komisija je v postopku preučila tudi morebitna korupcijska tveganja in ugotovila, da imenovanje oseb, ki so v kabinetu ministra zaposlene na njegovo osebno zaupanje, predstavlja realno korupcijsko tveganje. Kot so opozorili, se lahko v danem primeru, kjer je med izbranim prejemniki sredstev bil tudi zasebni zavod, njegov lastnik pa je bil do nastopa ministrske funkcije minister sam, v javnosti lahko vzbudi vtis pristranskosti odločanja teh oseb.

Zavod Iskreni, katerega soustanovitelj je tudi Cigler Kralj, je sicer na razpisu ministrstva za delo za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam prebivalcev zaradi epidemije covida-19 dobil več kot 130.000 evrov. Na razpis se je poleg Zavoda Iskreni prijavilo še 134 nevladnih organizacij, ministrstvo pa jih je na koncu izbralo 17. Med njih je razdelilo dva milijona evrov evropskega denarja. Minister je pojasnil, da se je še pred nastopom ministrske funkcije izločil iz vseh organov zavoda, na odločitve razpisne komisije pa da ni imel vpliva.