Digitalno potrdilo

Hrvaški minister ima recept proti poletnim zastojem na meji

G.G./STA
9. 6. 2021, 16.31
Posodobljeno: 9. 6. 2021, 16.32
Deli članek:

Notranja ministra Slovenije in Hrvaške imata ključ v rokah za lažje prehajanje meje.

Svet24.si
Fotografija je simbolična
Po Hojsovih besedah sta se z Božinovićem dotaknila tudi problematike zastojev prevoznikov na mejah: "Obe policiji imata nalogo, da v najkrajšem času najdeta rešitev, tako na Bregani kot na Gruškovju, za hitrejši pretok teh kamionov prek slovensko-hrvaške meje."

Danes sta se Aleš Hojs in Davor Božinović, notranja ministra Slovenije in Hrvaške, srečala v Portorožu. Hojs pravi, da se bo nadaljevalo izjemno dobro sodelovanje med državama. Da bodo tudi letos slovenski policisti odšli na hrvaško obalo in tamkajšnjim policistom pomagali v času turistične sezone, zanima le redkokaterega bralca. Kaj bosta državi storili, da na mejah ne bo prihajalo do zastojev, to je vprašanje. Božinović stavi na digitalno potrdilo, ki je Hrvaškem že v uporabi. Z njim je in bo mogoče dobiti potrdilo pdf oz. kodo QR, ki bo zadostovala za prehod na Hrvaško. Predstavitev slovenske rešitve na tem področju je napovedana za prihodnje dni, je dodal Hojs.

Božinović je navedel, da so od začetka meseca svojim državljanom izdali že več kot 100.000 digitalnih potrdil ter da so pripravljeni na sprejem potrdil iz vseh držav EU. Do zdaj so imeli na ta način že med 8000 in 10.000 gostov, v glavnem iz Poljske in Češke, pa tudi iz Danske in Nemčije. Gre za rešitev, ki bi pripomogla k zmanjšanju čakalnih dob na mejnih prehodih, je ocenil hrvaški minister in pozval, da bi v letošnjem letu Slovenci in Hrvati nadaljevali s tradicijo, da obiskujemo eden drugega.

Dodaten prehod za delovne migrante

Kaj pa delovni migranti? Rešitev se išče. Glede na to, da je bila izražena tudi želja županov z območja Brežic oz. Krškega, nameravajo odpreti dodaten mejni prehod, ki bi bil namenjen samo slovenskim in hrvaškim državljanom in bi bil odprt nekje med 5. ali 6. uro zjutraj in 10. uro zvečer.

Na vprašanje glede podobnih težav lokalnega prebivalstva ob meji na Dragonji pa je Hojs ocenil, da bo pretok v poletni sezoni že z uveljavitvijo covidnih potrdil bistveno hitrejši, "tako da verjamem, da bodo težave odpravljene".