Nestanovitno do sobote

Nevihta je besnela v Mozirju in Velenju, ni pa še konec

G.G.
9. 6. 2021, 16.03
Posodobljeno: 9. 6. 2021, 16.40
Deli članek:

Začetni dnevi meteorološkega poletja so v znamenju toplih dni, ki jih prekinjajo posamezne nevihte.

meteo.si
Ob 14.30 je kar močno padalo v Velenju in okolici.

Danes je okoli 14. ure Velenje in okolico zajela močnejša nevihta. Približno ob istem času je nekaj toče nasulo v Mislinjski dolini. Čez dobre pol ure je močnejša nevihtna celica nastala še v Mozirju, so sporočili z Agencije za okolje (Arso). Radarska odbojnost je presegla vrednost, ki nakazuje možnost udarov, strel, nalivov, toče in sunkov vetra. Posamezne plohe in nevihte so nastala tudi na Gorenjskem in Primorskem.

V naslednjih urah lahko nad večjim delom Slovenije še pričakujemo nevihtno aktivnost, zvečer pa bo zamrla, še sporočajo vremenoslovci.

Že precej močno zgodnjepoletno sonce, ki hitro segreje zrak pri tleh, ter višinska jedra s hladnim zrakom v teh dneh skrbijo, da ozračje nad našimi kraji čez dan postane nestabilno. Predvsem v popoldanskem času tako nastajajo plohe in nevihte, ki pa so jih zlasti ob preteklem koncu tedna spremljali tudi krajevno močnejši nalivi, so opozorili na Arsu.

Rekorden naliv na Rogli

Rogla.eu
V dveh urah je padla večja količina manjše toče.

Najbolj izrazit tovrsten naliv so v soboto zabeležili na območju Rogle, ko je v 90 minutah padlo kar 69 litrov dežja na kvadratni meter. Takšen padavinski dogodek se na Rogli zgodi približno vsakih 100 let.

Kot so poudarili na Arsu, na samodejni meteorološki postaji na Rogli še niso izmerili tako močnega naliva kot ravno pred dnevi. V obdobju med letoma 2005 in 2020 je v 90 minutah padlo največ 55 litrov dežja na kvadratni meter.

V četrtek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Razmeroma pogosto se bodo pojavljale krajevne plohe in nevihte. Jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 22 do 28 stopinj Celzija. Tudi petek bo nestanoviten, predvsem sredi dneva in popoldne bodo še krajevne plohe ali nevihte. V soboto pa bo več sončnega vremena, popoldanske nevihte bodo manj verjetne.