Odgovorni trdijo, da se čakalne dobe ne bodo podaljšale

»Pri nas je čas ključnega pomena,« sporočajo nejevoljne pacientke

Antun Katalenić
10. 6. 2021, 06.51
Deli članek:

Pričevanje bralke o zmedi, ki je nastala med pacientkami ob izteku pogodbe med Bolnišnico Postojna in ZC Dravlje.

STA
Skrb za postopke pacientk iz Dravelj prevzema UKC Ljubljana.

Slovenija je po številu otrok, rojenih iz postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo, med vodilnimi v Evropi. Pandemično leto 2020 je tudi na tem področju pustilo posledice, saj je bilo opravljenih za petino manj postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo. Ker je pri plodnosti, zlasti pri ženskah, čas še kako dragocen, je vsak zamik nedobrodošel.

Pomanjkljiva komunikacija

Mnogi pari so se morali soočati še z dodatnimi ovirami do starševstva. Prvega junija se je namreč iztekla pogodba, s čimer se je končalo 24-letno sodelovanje med Bolnišnico Postojna in Zdravstvenim centrom Dravlje, ki je za postojnsko ustanovo, ki nima ustreznih pogojev, izvajal postopke oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP). Na nas se je obrnila bralka, ki ima izkušnjo z aktualnimi zapleti, saj je bila ena tistih, ki jim je bilo obljubljeno, da bodo preusmerjene z ZC Dravlje na UKC Ljubljana, pri čemer vse ni šlo, kot je bilo obljubljeno. »Po 1. juniju nas v Dravljah niso mogli več obravnavati na napotnico. Ministrstvo za zdravje nas je obračalo na Postojno, v Postojni so obljubljali, da se bodo zgodili vsi nadaljnji postopki brez čakalnih vrst s pomočjo Dravelj. Nakar so v Dravljah pravili, da bi s tem kršili zakon in tega ne bodo dovolili,« zmedo opisuje bralka in dodaja, da so se zdaj »pacienti, ničesar krivi, znašli sredi postopka brez natančnih usmeritev in takojšnjih možnosti nadaljevanja. Pri nas pa je čas ključnega pomena.« Pomanjkljiva komunikacija odgovornih je za bralko pomenila, da so bili pacienti »potisnjeni v prve bojne vrste, ni pa nam povsem jasno, za kaj in koga se borimo«.

Reuters
V Sloveniji obvezno zdravstveno zavarovanje krije plačilo šest ciklusov za oploditev za prvega otroka.

UKC Ljubljana na pomoč

V Sloveniji obvezno zdravstveno zavarovanje krije plačilo šest ciklusov oploditve za prvega otroka in štiri postopke za vsakega naslednjega otroka. Skupno se je v preteklih letih kot rezultat teh postopkov rodilo okoli 1300 otrok iz približno 3400 postopkov na leto. Te so poleg ZC Dravlje opravljali še v UKC Ljubljana in UKC Maribor. V prihodnjih letih bo Bolnišnica Postojna dobila prizidek, v katerem bodo predvidoma laboratorij za oploditev z biomedicinsko pomočjo ter tri oziroma štiri nove bolnišnične sobe, v vmesnem času pa bodo krpali vrzel v UKC Ljubljana. Kot je zapisala Renata Rihter, predstavnica upravičencev v državni komisiji za OBMP, je zmanjšanje števila delujočih centrov na dva zanjo nedopustno omejevanje pravic pacientov. »Prav je kvečjemu, da se spet usposobijo vsi štirje centri,« je še zapisala. Glede obljub o tem, da bodo vse pacientke lahko na napotnico nadaljevale nemoteno obravnavo na UKC Ljubljana, je dodala, da se ji zdi relativizacija čakalnih dob izjemno predrzna, zaradi česar meni, da je »nedopustno« prevzemanje pacientov iz centra, ki nima čakalnih vrst, v center, ki ima po javno dostopnih podatkih Zavoda za zdravstvo Slovenije večmesečne čakalne dobe za prvi pregled para.

POJASNILO UKC

Glede na podatek, da je v obdobju od leta 2010 do leta 2020 29.000 žensk manj v reproduktivnem obdobju od 25 do 30 let, smo trčili v veliko demografsko vrzel in tako z dodatnimi obravnavami ne bomo povzročili čakalnih vrst, temveč samo zapolnili kapacitete UKC Ljubljana. 

Dovolj kapacitet

Na UKC Ljubljana so za Svet24 pojasnili, pri ministrstvu za zdravje pa potrdili, da zaplet rešujejo in lahko od prvega junija dalje postopke opravljajo v Ljubljani v celoti, ali pa se opravi klinični del v Postojni, aspiracija foliklov in laboratorijski del pa v UKC Ljubljana. Dodali so še, da so se organizirali tako, da v ambulanti deluje 11 zdravnikov na teden, kar predstavlja kapaciteto 22 parov na teden. Razpoložljive kapacitete niso zasedene, saj se na teden vključi od šest do osem parov iz Dravelj. Uredili so tudi, da pari ažurno pridobijo sklep strokovnega posvetovalnega telesa in tako lahko nadaljujejo s postopki.

Na UKC Ljubljana so nadalje pojasnili, da pri postopkih nimajo čakalnih vrst. »Kapaciteta OBMP-laboratorija je od 1800 do 1900 postopkov, opravimo jih med 1200 do 1300. Glede na podatek, da je v obdobju od leta 2010 do leta 2020 29.000 žensk manj v reproduktivnem obdobju od 25 do 30 let, smo trčili v veliko demografsko vrzel in tako bomo z dodatnimi obravnavami samo zapolnili kapacitete.« Boste pa pri tej ustanovi, če se naročite danes, morali za prvi pregled počakati do prve polovice septembra.