Incident na pašniku

Zaradi nespametne poteze sobotnih pohodnikov poginile Žigove živali

Polona Krušec
9. 6. 2021, 19.00
Deli članek:

Tik pod enim najlepših gričev Polhograjskega hribovja, pod Svetim Jakobom nad Katarino, se je minuli vikend spet trlo pohodnikov in sprehajalcev. A to ni nič neobičajnega. Obiskovalcev so tam vajeni. Vendar so ti tokrat naredili veliko neumnost.

Žiga Kršinar
Pohodniki so imeli s seboj priboljške, ki so jih delili z živalmi. To se je končalo zelo slabo.

Kaj se je zgodilo, nam pove mladi kmet Žiga Kršinar z Ekološke učne kmetije Kršinar iz Topola pri Medvodah.

Pove, da imajo na kmetiji precej živali. Ovce, kokoši, zajce, pa tudi veliko čredo koz. Zanje je najel pašnike, enega od njih pod Svetim Jakobom. V soboto dopoldne jih je šel pogledat, kot to stori vsak dan. Do takrat je bilo vse v redu. Potem pa ga, ko je bil že doma, na kmetiji, čez nekaj ur pokliče bližnji sosed in mu pove, da je s kozami nekaj narobe, saj ležijo. Mladi kmet prihiti na pašnik in jih zagleda povsem negibne.

Kdo jim je dal bonbončke?

»Dobil sem jih neodzivne, s peno v ustih. Žal se jih ni dalo rešiti. Tragično je, kar je pokazala obdukcija. Do tedaj namreč nisem vedel, da je bilo s tremi kozami, ki so poginile, sploh kaj narobe. Obdukcija je pokazala, da je bila zanje usodna zastrupitev s sladkorjem. To lahko pomeni samo eno: pohodniki so jim dali bonbončke oziroma druge sladkarije, ki so jih imeli s seboj na izletu. Saj to, da jih mimoidoči hranijo, ni nič novega, kljub temu da je splošno znano, ali pa bi vsaj moralo biti, da se tega ne počne,« razloži gospodar kmetije, ki je razočaran nad neodgovornim ravnanjem ljudi. »Tako zelo se trudimo, da je krajina obdelana, tako veliko naporov z veseljem vlagamo v to kmetijo, potem pa …« še pristavi.

Lačne niso

Kadarkoli naleti na ljudi, ki njihovim živalim na paši dajejo najrazličnejšo hrano, ki zanje ni primerna, se razjezi. »Se vi ne bi, če bi vašemu psu, ko ste z njim na sprehodu, nekdo od mimoidočih dal čokolado, bonbone, suh kruh?! Vem, da vam to ne bi bilo prav. Zakaj, zavedajoč se tega, to počnete drugim živalim?! Pa tudi ko na pašniku zagledate koze, saj ne mislite, da jim kaj manjka, da so lačne, da ne skrbimo zanje?« se huduje.

Raje jih samo opazujmo

Zaradi zaužitja velike količine sladkarij so na kmetiji Kršinar ostali brez treh koz. »O tem, kaj se nam je zgodilo, sem napisal tudi zgodbo za družbena omrežja, da bi širšo javnost opozoril, naj ne hranijo tujih živali. K besedilu sem priložil tudi slike ubogih koz, a so za tiste z manj občutljivim želodcem. Sploh si ne morem predstavljati, v kakšnih mukah so poginile. Verjamem, da se vas večina, ki obiskuje naše lepe konce, obnaša primerno, je pa nekaj takih, za katere bi bilo bolje, da bi na lepo soboto ostali doma. Prosim, spoštujte delo nas, ki še vztrajamo v teh hribih,« je poudaril ob zaključku.