Naval

Kje in kako do digitalne identitete?

C.E./STA
8. 6. 2021, 19.04
Posodobljeno: 8. 6. 2021, 19.08
Deli članek:

Vlada širi nabor prijavnih mest, kjer si lahko prebivalci zagotovijo digitalno identiteto.

Dreamstime
Fotografija je simbolična
Bralci poročajo, da je nekatere upravne enote nemogoče priklicati po telefonu, na elektronsko pošto pa ne odgovarjajo.

Ministrstvo za upravo je v minulih dneh napovedalo, da bodo lahko posamezniki mobilno identiteto smsPASS, ki omogoča dostop do državnega portala zVEM, kjer lahko sami pridobijo uradno potrdilo o svoji prebolelosti, cepljenju ali testiranju na covid-19, kmalu pa tudi evropsko zeleno digitalno potrdilo, pridobili tudi na cepilnih mestih, centrih za socialno delo in Finančni upravi RS (Furs).

Tudi iz Fursa so sporočili, da vloge za mobilno identiteto trenutno sprejemajo vsi uradi po Sloveniji. V Ljubljani so danes prejeli kar 90 vlog, v prihodnjih dneh pa pričakujejo podobno zanimanje. Ljudi prosijo, da se predhodno naročijo in prejmejo termin za obisk.

S cepilnimi centri se še dogovarjajo

Drugače pa je v cepilnih centrih in na centrih za socialno delo. Kot je dejala Simona Repar Bornšek iz Zdravstvenega doma Ljubljana, cepilni centri vlog ne izdajajo in niso organizatorji izdajanja vlog. Se pa upravne enote in ministrstvo za javno upravo s cepilnimi centri dogovarjata, da bi ti zagotovili prostor, kjer bi se lahko oddale vloge za digitalna potrdila, da bi se zmanjšal naval na upravne enote.

Prav tako vlog še ne izdajajo na Centru za socialno delo Ljubljana. Navodila ministrstva za javno upravo so sicer prejeli v ponedeljek, a še nimajo dostopa do za to potrebne aplikacije, prav tako pa še vedno potekajo usposabljanja za zaposlene. Direktorica Anja Osojnik je zagotovila, da bodo, ko bo vse potrebno za izdajo vlog urejeno, stranke o tem obvestili preko spletne strani in ostalih javnih kanalov. Že zdaj pa o vlogah prejemajo veliko klicev in zanimanja.

Medtem pa vloge za pridobitev mobilne identitete smsPASS izdajajo na Centru za socialno delo Maribor. Kot je pojasnila pomočnica direktorja Ružica Petrovič, je zanimanje zelo veliko. Za oddajo vloge pa se je potrebno predhodno najaviti.