Tudi za praznik vina?

Dolgemu seznamu državnih praznikov bi dodali dva nova

Mihael Korsika
8. 6. 2021, 18.11
Posodobljeno: 8. 6. 2021, 18.27
Deli članek:

Slovenija je po številu državnih praznikov in dela prostih dni v vrhu EU. V parlamentarni proceduri sta predloga dveh novih praznikov. Poslanci SAB bi 17 državnim praznikom dodali martinovo, SNS pa dan prvega spopada z okupatorjem na slovenskih tleh.

Dreamstime
Slovenija je v vrhu EU po številu državnih praznikov.

Slovenija bo konec meseca na najpomembnejši državni praznik obeležila 30. obletnico osamosvojitve. Čeprav spada med mlajše države stare celine, pa je v Evropski uniji v samem vrhu po številu državnih praznikov in dela prostih dni.

Glede na podatke na vladni spletni strani imamo 20 državnih praznikov in dela prostih dni. Izmed 15 praznikov (novoletno in prvomajsko praznovanje traja po dva dni) jih šest ni dela prostih. Ste vedeli, da danes praznujemo dan Primoža Trubarja?

Ob tem imamo še pet dela prostih dni. Poleg binkošti, ki se vedno obeležuje v nedeljo, so zaposleni doma še za Marijino vnebovzetje (15. avgust), dan reformacije (31. oktober) in božič (25. december).

Državni praznik vina

Sloveniji obeležujemo šest praznikov, ki niso dela prosti dnevi: dan Primoža Trubarja (8. junij), združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust) , vrnitev Primorske k matični domovini (15. september), dan slovenskega športa (23. september), dan suverenosti (25. oktober) in dan Rudolfa Maistra (23. november).

Pred 30. obletnico osamosvojitve sta bila v parlamentarno proceduro vložena še dva predloga za državna praznika, ki ne bi bila dela prosta dneva.

Zadnji predlog je vložila poslanska skupina SAB s prvopodpisanim Markom Bandellijem, ki predlaga, da bi praznik vina, martinovo, povzdignili na raven državnega praznika. Poslanske skupine smo povprašali, ali podpirajo uvedbo novega državnega praznika, a v večini do zdaj o predlogu še niso razpravljali.

V največji opozicijski stranki, LMŠ, pravijo, da se zavedajo, da je martinovo v Sloveniji priljubljen ljudski praznik z dolgo tradicijo, a ocenjujejo, da bi uvajanje novih in novih državnih praznikov lahko razvrednotilo pomen in namen državnega praznika.

»Z državnimi prazniki obeležujemo zgodovinske dogodke, ki so pomembni z vidika nastanka in obstoja slovenskega naroda, nastanka Republike Slovenije kot samostojne in neodvisne države, ter najpomembnejše verske praznike. Praznovanje martinovega je sicer zakoreninjeno v slovenski tradiciji, a ne ustreza nobenemu od navedenih kriterijev,« pa so sporočili iz poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki predloga SAB ne podpira.

Socialni demokrati bodo stališče oblikovali na eni izmed prihodnjih sej poslanske skupine. Glede predloga bi se bilo po njihovem mnenju dobro pogovoriti s slovenskimi vinarji, tudi z vidika vprašanja večje prepoznavnosti in promocije slovenskih vin, kulinarike in nasploh morebitnega prispevka martinovega kot praznika k večji turistični prepoznavnosti Slovenije.

Prvi spopad z okupatorjem

Večjo podporo za nov državni praznik ima predlog SNS, po katerem bi 13. maj postal dan prvega spopada z okupatorjem na slovenskih tleh, saj predlog podpirajo v SDS, LMŠ, Levici, NSi in SAB. Leta 1941 je v spopadu z italijanskimi okupatorji 13. maja na Mali gori pri Ribnici umrl vojaški vodja domoljubne organizacije TIGR.

Predlogu nasprotujejo v Združenju protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper in Pokrajinskem svetu Južne Primorske Zveze združenj borcev. V združenju protifašistov so opozorili, da so skrivališče tigrovcev razkrili domači izdajalci. »Kar je najbolj sramotno: ti slovenski policaji so jih sami odvedli do skrivališča in z okupacijskimi tekmovali, ko bo prej pobil te 'bandite',« je zapisano na spletni strani združenja.