Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice

Janša o komisarki SE: "Na žalost je Dunja Mijatović del omrežja lažnih novic. Dobro plačana z našim denarjem"

L.K./STA
7. 6. 2021, 12.26
Posodobljeno: 30. 3. 2023, 10.48
Deli članek:

Komisarka je v poročilu slovenske oblasti pozvala, naj ustavijo poslabševanje razmere na področjih svobode medijev in svobode izražanja.

Primož Lavre
Premier Janez Janša je komisarki Sveta Evrope za človekove pravice Dunji Mijatović očital, da je del omrežja lažnih novic.

Premier Janez Janša je komisarki Sveta Evrope za človekove pravice Dunji Mijatović po objavi kritičnega poročila o svobodi medijev in svobodi izražanja v Sloveniji očital, da je del omrežja lažnih novic. "Na žalost je Dunja Mijatović del omrežja lažnih novic. Dobro plačana z našim denarjem," je v nedeljo na Twitterju v angleščini zapisal Janša.

Poslabševanje razmer

Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice je v poročilu, objavljenem minuli petek, slovenske oblasti med drugim pozvala, naj ustavijo poslabševanje razmer na področjih svobode medijev in svobode izražanja v državi.

Glede poslabšanja razmer na področju svobode medijev je omenila vrsto problemov, med drugim nadlegovanje, zastraševanje in kazenske tožbe proti novinarjem. Izpostavila je tudi seksistično nadlegovanje novinark ter ravnanje vlade glede javnih medijev.

Komisarka je v poročilu poudarila, da javni mediji z zagotavljanjem zanesljivih informacij vsem delom prebivalstva igrajo pomembno vlogo v demokratični družbi. Izrazila je obžalovanje nad ukrepi slovenske vlade, ki bi lahko spodkopali neodvisnost, verodostojnost in finančno stabilnost javne radiotelevizije RTVS in nacionalne tiskovne agencije STA.

V okviru priprave poročila je komisarska SE za človekove pravice med drugim aprila opravila pogovore s predsednikom republike Borutom Pahorjem in več ministri, ne pa tudi z Janšo. Pogovarjala se je še z novinarji različnih medijev, predstavniki stroke, civilne družbe in politike.