Možen porast hudournikov in potokov

Počasne nevihtne celice lahko postrežejo z močnimi nalivi v kratkem času

C.E.
6. 6. 2021, 09.59
Posodobljeno: 6. 6. 2021, 10.26
Deli članek:

To nedeljo ne bomo ušli nevihtam ali ploham. Vprašanje je le, kdaj bodo dosegle določena območja in kakšna bo količina padavin.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na jugozahodu države in na območju od Koroške do Celja so padavine s krajevnimi plohami in nevihtami pojavljajo že od jutranjih ur. Nevihte pa se bodo opogumile v popoldanskih in zgodnjih večernih urah. Krajevno bodo možni tudi močnejši nalivi, ocenjujejo vremenoslovci na Agenciji za okolje.

Ljubiteljski vremenarji na spletnem portalu Neurje.si napovedujejo tudi »večjo količino sodre ali manjše toče«. Kje bo zapadla, se nikoli ne ve. Zaradi šibkih višinskih vetrov bo pomikanje nevihtnih celic počasno, zato lahko nad območji, kjer bodo nastale močnejše nevihte, pade večja količina dežja v razmeroma kratkem času. Posledično je možen hiter porast lokalnih hudournikov in potokov, ki lahko poplavijo izpostavljene ceste in objekte, še opozarjajo na Neurje.si.

V večernih urah se bo ozračje umirilo. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, še bodo nastajale krajevne plohe, predvsem v zahodni polovici Slovenije tudi kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 20 do 26 stopinj Celzija.