Prehajanje meja

Če Slovenija umakne Hrvaško z rdečega seznama, odpadejo tudi hitri testi

G.G.
6. 6. 2021, 08.50
Posodobljeno: 6. 6. 2021, 08.54
Deli članek:

Koronske potovalne omejitve se hitro spreminjajo. Dokler ne bodo vsaj na nivoju EU poenotene, velja pred vstopom v sosednje države preveriti, kakšne so zahteve oblasti.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Vse informacije o prehajanju meja.

Za vstop v Slovenijo je od sobote poleg negativnega testa PCR veljaven tudi hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Za osebe, ki so prebolele covid-19, in cepljene osebe ni sprememb in lahko v državo vstopijo brez napotitve v karanteno. Za cepljenje se štejejo tiste osebe, ki so najmanj 14 dni po odmerku cepiva Johnson & Johnson (Janssen), 21 dni od AstraZenece, 7 dni po drugem odmerku Pfizerja in 14 dni pod drugem odmerku Moderne in cepiva Sputnik V.

Naslednja sprememba se bo verjetno pripetila v sredo, ko bo vlada znova tehtala ukrepe. Po merilih Evropskega centra za nadzor bolezni ECDC je Hrvaška (razen Primorsko-goranske županije, kamor spada Kvarner z otoki, pa tudi tam bodo kmalu) že prešla iz rdeče cone v oranžno, saj je njihova incidenca pod 150 in še pada.

Slovenska vlada pa je v soboto spremenila pogoje za prihod iz območja, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. Oseba, ki prihaja s takšnega območja, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Dokazilo se mora po novem predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od pet dni. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu. Kmalu bi se lahko zgodilo, da za prihod s Hrvaške v Slovenijo ne bo več potrebnega niti hitrega testa.

Še vedno je za necepljene ali »ne dovolj cepljenje« obvezen hitri test (48 ur) ali PCR (72 ur) test za odhod na Hrvaško. Seveda zadostuje potrdilo o prebolevnosti ali potrdilo o cepljenju z obema odmerkoma ter potrdilo, da je od prvega cepljenja minilo najmanj 22 dni, kar je posebnost oziroma ugodnost, ki jo je od sosednjih držav sprejela le Hrvaška.