petkovi protesti

Protestniki na kolesih danes v podporo sodstvu

B.K./STA
4. 6. 2021, 20.55
Posodobljeno: 4. 6. 2021, 20.55
Deli članek:

Protestniki so danes na ljubljanskih ulicah izrazili podporo vladavini prava.

Bobo
Protest v petek, 4. junija 2020.

Petkovi kolesarji so danes obiskali ustavno sodišče, okrožno sodišče in okrožno državno tožilstvo ter na vrata teh ustanov nalepili razglas, na katerem med drugim piše: "V tej ustanovi dosledno spoštujemo in upoštevamo ustavo RS, človekove pravice, zakone in uredbe ter vladavino prava".

Protestniki na kolesih so se sicer nekaj časa zadržali na Trgu republike, nato pa so se odpravili proti hiši Evropske Unije, s prošnjo za njihovo pomoč, da preprečijo "uničevanje vladavine prava" v Sloveniji.

Protestno gibanje je sicer danes poudarilo pomembnost demokratičnih mehanizmov, ki zagotavljajo ločenost vej oblasti na izvršilno, zakonodajno in sodno. Zapisali so, da je neodvisnost sodstva ključna tako na nacionalnem nivoju kot na evropskem.

Bobo
Protest v petek, 4. junija 2020.

Protestniki so poudarili, da delovanje premierja Janeza Janše nikakor ne odraža mnenja prebivalk in prebivalcev Slovenije. "Za razliko od njega, mi delimo evropske vrednote, spoštujemo vladavino prava, zakone in ustavo ter želimo, da se kriminalce kaznuje, ne pa da nam pišejo zakone in rušijo samostojnost tožilstva ter sodišč," so zapisali v sporočilu za medije.

Zapisali so še, da je vlada po množičnem protestu prejšnji teden dobila jasno sporočilo in nezaupnico s strani ljudstva ter da je edino smiselno, da vlada pade in omogoči predčasne volitve.

Tudi v Bruslju se je danes v dežju zbrala skupina okoli desetih protestnikov, ki so pred sedežem Evropske komisije Berlaymont razvili transparent s pozivom k zaščiti vladavine prava v Sloveniji v angleščini.

Bobo
Protest v petek, 4. junija 2020.

Ena od udeleženk protesta je pojasnila, da so se zbrali zaradi zastrašujočih razmer v Sloveniji, pri čemer je izpostavila primere evropskih delegiranih tožilcev, financiranja medijev in zapletov z razstavo v Evropskem parlamentu ter dogajanje v povezavi s programom Levice. Povedala je, da je njihov protest povezan z ljubljanskim. Druga udeleženka je izrazila pričakovanje, da je bil to prvi v nizu protestov. Slišati je bilo tudi izraze podpore STA.