pogrebni stroški

Na ceniku 300 evrov, a v resnici stane pogreb mnogo, mnogo več

Polona Krušec
4. 6. 2021, 06.50
Deli članek:

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je preverjala, koliko stane osnovni pogreb z žaro v Ljubljani in Mariboru. Raziskali so tudi, v kakšnem znesku nam lahko pri plačilu pogreba pomaga država in ali pomoč, ki nam jo nameni, sploh zadostuje za kritje stroškov osnovnega pogreba.

Dreamstime
Na ceniku je ena postavka, a je k njej, da dobiš končno ceno, treba prišteti še marsikaj ...

Ena od prvih predpostavk ob raziskavi ZPS, ki so jo morali nato ovreči, je bila, da bodo večino potrebnih informacij za oceno skupnih stroškov pogreba zlahka pridobili na spletnih portalih izvajalcev pogrebne dejavnosti. To ni bilo mogoče.

»Ali se objavljena cena pogreba nanaša le na izvedbo osnovnega žarnega pogreba po standardih in normativih, ki sta jih pripravili Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, in v tej ceni številne nujne storitve niso zajete, na primer prevoz pokojnika in upepelitev, ali pa je objavljeni cenik za potrošnike zelo nepregleden, ker ga sestavlja množica razdrobljenih postavk oziroma cen za posamezne pogrebne in pokopališke storitve,« so med drugim ugotovili.

Ne zanašajmo se na cenik

Končno ceno žarnega pokopa so težko ocenili, in sicer zaradi stroškov prevoza, ker so odvisni od kraja, v katerem se nahaja pokojni. »Vemo, da sta v Sloveniji le dve upepeljevalnici, v Mariboru in Ljubljani, zato morajo pogrebna oziroma komunalna podjetja iz drugih krajev pokojnike na upepelitev odpeljati tja (in nazaj),« razlagajo v svojem poročilu.

Na oceno stroškov lahko po besedah ZPS znatno vplivajo tudi drugi dejavniki, na primer izbira pogrebne žare, prevzem pokojnika ali izvedba pogreba zunaj običajnega delovnega časa, seveda tudi drugi stroški v zvezi s pogrebom (cvetje, govori, petje, osmrtnica in drugo), »kar vse skupne stroške pogreba občutno poveča«. Zato dodajo nasvet, in sicer, »da si cenik izvajalca pogreba na spletu sicer ogledate, o konkretni ceni pogreba pa se glede na želje nato pozanimate neposredno pri njem. To je še toliko bolj pomembno, če se morda odločate o sklenitvi zavarovanja za stroške pogreba, saj boste morali izbrati primerno zavarovalno vsoto.«

Ljubljanske Žale

Cena osnovnega žarnega pogreba na ljubljanskih Žalah je po objavljenem ceniku 396,97 evra. Navedeni znesek, pravi ZPS, vsebuje pogrebne storitve, ki so zajete v izvedbi osnovnega žarnega pogreba po standardih in normativih, torej: stroške prijave pokopa, krsto za upepelitev, pripravo in delo s pokojnikom, osnovno žaro iz kovine z vgraviranimi podatki o pokojniku, začasno nagrobno obeležje pri grobu, kjer še ni nobenega obeležja, pokop žare (izkop in zasip), pogrebno moštvo, minimalno pogrebno svečanost, ki obsega žalni obred, sprevod pogrebnega moštva iz vežice do groba, položitev žare v grob in pozdrav s slovensko zastavo.

To ni všteto v ceno

»K navedenemu znesku je treba prišteti še druge nujne storitve: hrambo pokojnika v hladilniku (min. dva dni: 27,74 evra), strošek zdravnika/komisije pred upepelitvijo (34,28 evra), upepelitev (85,21 evra), strošek 24-urne dežurne službe (210,14 evra). Pa tudi, če se pokojnik nahaja na območju Mestne občine Ljubljana, dodatnih stroškov prevoza ne bodo zaračunali, saj ste jih plačali v znesku za 24-urno dežurno službo. In smo pri najmanj 754,34 evra. Tu so lahko še (sicer nenujni) stroški v zvezi s pogrebom. Za standardno pogrebno slovesnost z žaro bomo odšteli približno 630 evrov, kar vključuje stroške cvetja, žalne fotografije pokojnika, pevcev in poslovilnega govora po naročilu. Če k temu dodamo še strošek objave osmrtnice, nas bi žarni pogreb stal približno 1550 evrov. Odločitev za pogreb v krogu najbližjih, kjer pevci in govor običajno niso del žalne slovesnosti, pomeni približno za 300 evrov manjši strošek pogreba,« se glasi izračun zveze.

Kaj pa Maribor?

Pri Pogrebnem podjetju Maribor je po besedah ZPS cena osnovnega pogreba z žaro na pokopališčih Pobrežje in Dobrava 902,82 evra in strošek upepelitve 223,38 evra (v ceno so zajete tudi nekatere storitve v zvezi z upepelitvijo, na primer strošek zdravnika), skupaj 1126,20 evra. »Nekaj deset evrov je treba dodati še za hrambo pokojnika v hladilnici, ker je v ceni osnovnega pogreba zajeta storitev 'prvi dan hrambe pokojnika v hladilnici', za vsak nadaljnji dan pa je treba plačati 10,95 evra,« so ugotovili.

Koliko da država?

Zveza potrošnikov Slovenije navaja še, da če je družinski član, ki je poskrbel za pogreb pokojnika, na dan njegove smrti upravičen do denarne socialne pomoči ali do varstvenega dodatka, ali če njegov dohodek ali skupni lastni dohodek družinskih članov (premoženja se ne ugotavlja) ne presega zakonsko določenega cenzusa (višino lahko preverite na portalu e-uprava), lahko z vlogo centru za socialno delo zaprosi za izredno denarno socialno pomoč kot pomoč pri kritju stroškov pogreba (pogrebnino) in za enkratno izredno denarno pomoč svojcem umrlega (posmrtnino). Višina pogrebnine je trenutno 804,36 evra (dva osnovna zneska minimalnega dohodka) in posmrtnine 402,18 evra (en osnovni znesek minimalnega dohodka).

Pri tem poudarjajo, da nam pogrebno podjetje za osnovni pogreb ne sme zaračunati višjega zneska, kot sta zneska pogrebnine in posmrtnine, »a kaj, ko v ceni osnovnega pogreba določene storitve pri podjetju niso nujno zajete (na primer stroški upepelitve in prevoza, zdravnika pred upepelitvijo, 24-urne dežurne službe, če je v občini organizirana, idr.). Skupna cena osnovnega pogreba je torej lahko višja od izredne socialne pomoči, ki jo prejmete,« opozarjajo.