pred sejo vlade

Poklukar: Številk zadnjih dni ne gre prezreti

A.S./STA
1. 6. 2021, 17.08
Posodobljeno: 1. 6. 2021, 21.30
Deli članek:

Janez Poklukar je med obiskom podjetja Profiles na Razdrtem ocenil, da bo vlada pri nadaljnjem sproščanju ukrepov previdna.

STA
Minister za zdravje Janez Poklukar

Minister za zdravje je na Razdrtem obiskal podjetje Profiles, kjer je potekalo cepljenje zaposlenih proti covidu-19 in ocenil, da je odziv na vabilo k cepljenju v gospodarstvu velik, ter izpostavil pomen zadostne precepljenosti tudi za gospodarstvo. Poklukar se je ob tem zahvalil vsem pristojnim ter poudaril, da mora zdravstvo ves čas sodelovati z gospodarstvom, "kajti ni zdravstva brez gospodarstva in verjamemo, da tudi ni uspešnega gospodarstva brez zdravstva".

Kot je dodal, je cepljenje zaposlenih v gospodarstvu pomembno tudi za dosego zadostne precepljenosti, "da široko odpremo našo družbo, da lahko odpremo tudi panogo, kot je turizem, in da seveda čim bolj varno in nadzorovano vstopimo v jesen".

Ne gre prezreti številk zadnjih dni

Ob tem pa je Poklukar posvaril, da ne gre prezreti niti številk zadnjih dni: "Dejstvo je, da se je reprodukcijsko število iz 0,7 povzpelo na 0,9, morda celo 0,95 in pomembno je, da kljub temu, da smo v zeleni fazi in da nam je šlo v zadnjem času izredno dobro, vztrajamo pri ukrepih."

Glede na to, da reprodukcijsko število ni prepričljivo in nas ne pelje več proti koncu epidemije, "bodo razmišljanja tudi na jutrišnji seji vlade verjetno nekoliko rezervirana", je Poklukar ocenil možnost prehoda v zeleno fazo po sredini seji vlade.

Glede digitalnega covid potrdila Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po njegovih besedah te dni pripravlja zadnje korake za njegovo testiranje, tako da si nadeja, da bi državljani do njega lahko dostopali morda že prihodnji teden.

Na prvo cepljenje v tem trenutku sicer čaka med 50.000 in 100.000 prebivalcev, še več deset tisoč pa na druge odmerke, je še dejal minister. Ta glede na predvidene dobave cepiv v juniju verjame, da bodo lahko v prihodnjih dneh omogočili cepljenje vsem prebivalcem.

Komentiral celjski primer

Glede možnosti, da ljudje sami pridejo na cepljenje po želji, kot so to uredili v Celju, je Poklukar dejal, da celjski primer spremljajo in da bodo, v koliko se bo izkazal za učinkovitega, tudi z ostalimi cepilnimi centri govorili v smeri vpeljave tega postopka. "Vendar se ta trenutek princip preko prijav zdi najbolj pregleden," je dodal.

Z odzivom gospodarstva na cepljenje je bil zadovoljen tudi državni sekretar na ministrstvo za gospodarstvo Simon Zajc. "Čim prej želimo v svet dati informacijo, da so zaposleni v našem turizmu precepljeni in da je k nam poleg vseh privlačnih aktivnosti, destinacij, ki jih nudimo, dobro priti tudi zaradi tega, ker bodo pri nas gostje varni," je poudaril. Ob tej je izrazil željo, da bi vsa podjetja sledila vzoru Profilesa, kjer bodo z današnjo akcijo dosegli 80-odstotno precepljenost.

Direktor NIJZ Milan Krek je spomnil, da je v primorsko-notranjski regiji zbolelo 12 odstotkov prebivalstva, da pa so prav z dobrim izvajanjem testiranj ustavili nadaljnje okužbe. Tudi sam je izpostavil, da bomo širjenje virusa obvladali samo s cepljenjem. Po njegovih besedah smo v zaključni fazi boja z virusom "in izredno pomembno je, da se nas čim več pocepi".