Festivali pod velikim vprašajem

Pred glasbeniki še ena poletna suša – vlada in NIJZ jim niso v pomoč

Antun Katalenić
1. 6. 2021, 18.00
Deli članek:

Ob prvem dnevu junija se oziramo v prihajajoče festivalsko poletje, ki bo letos bolj kot od vremena odvisno od vladnih ukrepov.

Drago Čigon
Kdaj bomo ponovno videli takšne prizore v Sloveniji ne ve nihče.

Če letošnja izvedba Festivala Lent, Festivala Ljubljana in podobnih kulturnih prireditev ni pod vprašajem, to ne drži za številne neodvisne festivale, ki ciljajo na mlajše občinstvo, željno zabave. Kot je za Svet24 zapisal Dušan Zore, predsednik Zveze sindikatov vseh glasbenikov Slovenije, še nekaj časa ne pričakuje »večje gasilske veselice ali druge glasbene pop-rock zabave s plesom, kot smo vajeni«.

»Izgubili smo drugi niz proti covidu, ampak tekme še ni konec!« S temi besedami so organizatorji Punk Rock Holiday, enega bolj priljubljenih glasbenih festivalov pri nas, napovedali še drugo zaporedno odpoved dogodka, ki bi se moral zgoditi avgusta lani in letos. Deseti rojstni dan festivala, ki domuje na sotočju v Tolminu, bo tako moral počakati še eno poletje, pri čemer je edina dobra novica, da bo vsekakor razprodan, saj so tisti, ki so kupili karte za 2020, ostali zvesti in jo obdržali do naslednje izvedbe dogodka. Organizator Andrej Sevšek je za Svet24 dejal, da vlada predolgo »menca« z napovedmi oziroma navodili za večje dogodke to poletje, zaradi česar jim ni preostalo drugega, kot da dogodek ponovno odpovejo. Sevšek prav tako opozarja, da je napovedana poroštvena shema za prireditelje kulturnih dogodkov v pripravi že od februarja, a rezultatov še ni. »Pokopali bodo še eno sezono. Najhuje pa je, da se nam obeta konec epidemije in s tem konec pomoči, zaradi česar bodo vsi glasbeniki in firme ostali na suhem in brez pomoči.« Novi predvideni datum festivala je tako avgust 2022.

Facebook
Minister Zdravko Počivalšek je leta 2019 prepoznal pomembnost festivalov in obiskal Metaldays v Tolminu.

Tolmin tudi brez Metaldays

Podobna usoda je doletela Metaldays, ki je v predkoronskih časih v Tolmin privabil prek 12 tisoč obiskovalcev. Ne glede na spore z občino oziroma državo glede gradnje tolminske obvoznice na območju prizorišča, so organizatorji tudi za letošnje poletje načrtovali organizacijo enega največjih glasbenih dogodkov pri nas. Prodaja kart za festival naslednje poletje se začne že 7. junija, svoje podpornike pa vabijo, naj podprejo festival z donacijami. Na sotočju Tolminke in Soče medtem pri organizaciji vztraja ekipa Festivala Sajeta. Janez Leban iz Zveze Mink Tolmin, ki organizira ta manjši festival umetnosti in kulture, je v telefonskem pogovoru za Svet24 dejal, da je priprava sicer »precej kaotična«, saj še ne vedo, v kakšni obliki bo lahko festival sploh potekal. Kot je dejal Leban, jim je leto prej uspelo »skrpati« hibridno obliko dogodka, letos pa upajo, da bo vendar lahko v celoti potekal na kraju, kjer so ga bili vajeni v prejšnjih letih.

Neznani pogoji

Bobo
Več kot očitno je, da direktor NIJZ Milan Krek ni posvečal preveč časa usodi poletnih festivalov.

Prilagoditve bodo nujne; letošnji nastopajoči bodo tako bolj kot po navadi domači glasbeniki in glasbeniki iz bližnjih držav. Podobno pričakujejo, da bo z obiskovalci na festivalu, ki bo potekal med 6. in 11. julijem, za katere pa še ne vedo, ali bodo za vse veljali pogoji PCT. Leban pravi, da pričakujejo okoli 500 dnevnih obiskovalcev, saj gre za manjši festival, ki je pretežno sofinanciran iz javnih sredstev. A kljub temu opozarja, da lanski 90-odstotni upad lastnih prihodkov predstavlja eksistencialno grožnjo za ta neodvisni festival. Isti vikend se ima na bližnji Šentviški Gori zgoditi še festival Gora Rocka. Dogodek, ki je v treh dneh beležil tudi do 15.000 obiskovalcev, še visi v zraku, je za Svet24 potrdil Nicolas Vanek, vodja odnosov z javnostmi. Trenutno tako potekajo priprave na dogodek na samem prizorišču kot tudi na scenarij, kjer bi zadevo morali premakniti na splet, odločitev pa bodo verjetno lahko sprejeli samo 14 dni prej. Ker festival temelji na delu 250 prostovoljcev, je nejasna usoda še toliko bolj moteča, če že ne finančno uničujoča, kot v kakšnem drugem primeru.

Upanje na najboljše

Leban generalno opaža podcenjujoč odnos odgovornih do industrije prireditev nasploh. »To je precej širok segment. Tu ne gre samo za glasbo, zadaj so tudi odrski delavci, lučkarji, celotna produkcija,« pravi Leban in dodaja, da so v zadnjem letu ostali brez mnogih strokovnjakov na teh področjih, zlasti posameznikov, ki nimajo statusa samozaposlenih v kulturi. Zore je ob tem zapisal, da bodo iz ekonomskega vidika posledice vidne še dolgo. »Škoda se bo lahko ocenila šele po končanju vseh omejitev. Po mojem mnenju tega izpada prihodkov ne bo lahko nadomestiti v nadaljnjih 10 letih. Mnogi so v tem času spoznali, da je kruh umetnika resnično težko zaslužen in hkrati zelo tvegan,« pravi Zore.