42 glasov

Opozicija ni zbrala dovolj glasov za ustavno obtožbo Janše

C.E./STA
26. 5. 2021, 21.44
Posodobljeno: 26. 5. 2021, 22.33
Deli članek:

Za predlog ustavne obtožbe je glasovalo 42 poslancev, proti pa 44.

STA
Janez Janša je predstavil svoj vidik, nato pa zapustil državni zbor.

Državni zbor predsednika vlade Janeza Janše po pričakovanju ne bo obtožil pred ustavnim sodiščem, saj takšen predlog na današnji seji državnega zbora ni dobil zadostne podpore. Za je bilo 42 glasov, proti 44. S tem so zavrnili predlog LMŠ, SD, Levice in SAB za ustavno obtožbo. Za so glasovali pobudniki in v poslanski skupini NeP, proti pa v koalicijskih SDS, NSi in SMC ter opozicijski SNS, dva poslanca Desusa (Polnar in Simonovič) in poslanca manjšin. Poslanca Desusa Franc Jurša in Ivan Hršak sta bila vzdržana.

Janši so očitali tudi vmešavanje v delo tožilstva ter kršenje ustave in zakona o državnem tožilstvu v postopku imenovanja evropskega delegiranega tožilca. Velik del očitkov se je nanašal tudi na odtegnitev financiranja Slovenske tiskovne agencije (STA).

Kot je v imenu predlagateljev poudaril poslanec LMŠ Jani Möderndorfer, je Janševo ravnanje samovoljno, avtoritarno, škodljivo in nevarno. "V posmeh demokraciji in kot norčevanje iz lastne države in ljudi," je poudaril. Podobno so opozarjali tudi drugi poslanci opozicijskih LMŠ, SD, Levice, SAB in poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki so ostalim poslancem tudi sporočali, da je krivda tudi na tistih, ki Janši s podporo v DZ omogočajo tako početje.

Janša, ki je v DZ prišel popoldne, pa je dejal, da je v ustavni obtožbi "toliko absurdnih stvari, da na vse niti nima smisla odgovarjati, tudi se nima smisla prepirati okoli tega". Sejo je takoj po svojem nagovoru zapustil in ob glasovanju torej ni bil navzoč.