Pred ustavno obtožbo

Šarec o Janu Boklevu in »izgubljenih sinovih parlamenta, ki enkrat glasujejo tako, drugič drugače«

S.R.
16. 5. 2021, 20.12
Posodobljeno: 16. 5. 2021, 20.48
Deli članek:

Do odločanja o predlogu ustavne obtožbe slovenskega premierja Janeza Janše, ki mu opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SAB očitajo kršenje več členov ustave in zakonov, sta še dva dneva.

Luka Švigelj
Šarec meni, da je ustavna obtožba še ena priložnost za izgubljene sinove, da se končno najdejo in ugotovijo, da ta vlada Slovenije ne pelje v pravo smer.

Poslanci v državnem zboru bodo o tem predvidoma glasovali v torek zvečer. Potrebnih je 46 poslanskih glasov, pri čemer bi ob morebitnem uspehu o obtožbi presojalo še ustavno sodišče, ki lahko odloči bodisi, da predsedniku vlade preneha funkcija, bodisi, da obtožba ni utemeljena. To sicer ni prva ustavna obtožba v zgodovini samostojne Slovenije, a je prva, ki so jo vložile levosredinske vlade. Prejšnje je vložila stranka SDS, vse po vrsti pa so bile neuspešne.

O prihajajoči ustavni obtožbi je na oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija spregovoril prvak stranke LMŠ Marjan Šarec. Na vprašanje, ali bodo za ustavno obtožbo svoje glasove dali tudi nepovezani poslanci, je pojasnil, da so se ti doslej izkazali kot del opozicije. Tako ima po Šarčevih besedah opozicija trenutno 43 glasov in predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča. Tako bo ustavna obtožba »še ena priložnost za izgubljene sinove, da se končno najdejo in ugotovijo, da ta vlada Slovenije ne pelje v pravo smer. In da je predsednik vlade tudi kršil zakonodajo,« je poudaril Šarec. V mislih je imel seveda trojico poslancev poslanske skupine Desus Franca Juršo, Branka Simonoviča in Ivana Hršaka.

O Pahorju

Glede predloga, da naj se do ustavne obtožbe javno opredeli tudi predsednik republike Borut Pahor, kar predlaga opozicija in o čemer bodo v državnem zboru predvidoma glasovali jutri, je Šarec dejal, da naj bi bil predsednik republike v državi avtoriteta, tako bi se moral opredeljevati do najpomembnejših vprašanj, kar se po njegovih besedah doslej ni zgodilo. »Če bo to izglasovano, upam, da bo, bomo slišali njegovo mnenje.« Sicer pa je dejal, da gre pri ustavni obtožbi za pravno in ne politično obtožbo, tako se ne ugotavlja politična odgovornost, temveč kršenje zakonodaje, kar bodo po Šarčevih besedah dokazali skozi celotno razpravo. Ob tem je izpostavil, da če »dobimo 46 glasov, je to, še preden gre zadeva na ustavno sodišče, znak, da ima opozicija 46 glasov in da je situacija drugačna.« Spet bo sicer »vse v rokah nekaj poslank in poslancev, ki bodo jeziček na tehtnici,« je pojasnil Šarec.

Delna obstrukcija in Jan Boklev

Spregovoril je tudi o delni obstrukciji parlamentarnega dela, ki so jo v stranki LMŠ napovedali zaradi onemogočanja, da bi v delovnih telesih delovali tudi nepovezani poslanci. Nekateri v opoziciji so stranki LMŠ glede tega vprašanja namreč očitali soliranje. Šarec je pojasnil, da »nekdo mora biti prvi, pokazati pot,« nato je iz žepa izvlekel slovitega švedskega smučarskega skakalca Jana Bokleva. »Spomnimo se, kako je Jan Boklev, smučarski skakalec, iznašel V slog. In na začetku so mu odbijali točke, češ da ta slog ni primeren. No, kmalu so vsi skakali v tem slogu.« Po njegovih navedbah so s to obstrukcijo želeli pokazati, da so štirim poslankam in poslancem kratene pravice. »S tem smo pokazali, da je čas za upor tudi v parlamentu.« Na očitke, da bi s tem olajšali delo vladi, je odgovoril, da gre za obstrukcijo »po pameti,« ki nikakor ne bo povzročila tega, da bi »Janez Janša še lažje spravljal zakone čez.« Spomnil je na zadnje glasovanje o drugem tiru, na katerem so želeli preprečiti madžarsko udeležbo v projektu. Takrat je LMŠ dala vseh svojih 14 glasov, pa so bili kljub temu neuspešni. »Nekateri, kot jim rečem, izgubljeni sinovi parlamenta, enkrat glasujejo tako, drugič drugače,« se je znova obregnil ob trojico Desusovih poslancev.

V prihajajočem tednu bodo predvidoma znova glasovali tudi o razrešitvi Zorčiča z mesta predsednika državnega zbora. Po Šarčevih navedbah bodo poslanci LMŠ ob tajnem glasovanju znova zapustili dvorano. »Kar se LMŠ tiče, o tem ni nobenega dvoma, ravnali bomo enako.«

Tretjič bo potrebnih 46 podpisov

Glede nerešenega vprašanja morebitnega odvzema mandata poslancu SD Gregorju Židanu, ki je v parlament prišel kot nadomestni poslanec za gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, je Šarec pojasnil, da »imamo predsednika vlade, ki ne dviguje pošte, ki ne spoštuje zakonodaje, vlada izobeša izraelske zastave in tako naprej. Skratka, vse, kar se dogaja, je vredno obsodbe, in ob vsem tem, kar dela ta vlada, kar dela njen predsednik, ko pride na sodišče in se potem čudežno ugotovi, da sta dva porotnika člana SDS, da smo spet dan bližje zastaranju, ob tem se nam pa res ne zdi primerno razpravljati o poslancu Gregorju Židanu.«

Za konec je spregovoril tudi o vprašanju morebitne prehodne vlade z novim mandatarjem, glede katerega je nedavno na Facebooku zapisal, da so šli »brezpogojno dvakrat na led, tretjič ne bomo šli.« Pojasnil je, da se porajajo razna ugibanja, če bi poskusili še tretjič, in da so svoje glasove dvakrat dali brezpogojno, rezultata pa ni bilo. »Tretjič ne moremo ravnati enako, tretjič bo potrebnih 46 podpisov,« je poudaril.