Vremenska nadloga

Arso svari, v tem delu Slovenije so možni "močni in dolgotrajni nalivi" ...

S.R.
16. 5. 2021, 16.24
Posodobljeno: 16. 5. 2021, 16.28
Deli članek:

Danes ponoči in jutri zjutraj bodo predvsem v severni Sloveniji možni krajevno močni in dolgotrajni nalivi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Meteorologi Agencije RS za okolje so že zjutaj napovedali, da nas čaka spremenljivo do pretežno oblačno popoldne, ki ga bodo zaznamovale krajevne padavine, predsvem plohe in pozamezne nevihte. Noč bo sicer oblačna, pri čemer se bo dež z nevihtami razširil nad večji del Slovenije. So pa meteorologi dodatno opozorili, da so ponoči vse do ponedeljka dopoldne zlasti v "severni Sloveniji možni krajevno močni in dolgotrajni nalivi."

Arso
V noči na ponedeljek in do ponedeljka dopoldne bodo predvsem v severni Sloveniji možni krajevno močni in dolgotrajni nalivi.

Po poročanju ljubiteljskih meteorologov pri portalu Neurje.si se je na območju Gornje Radgone sicer že okrepila supercelična nevihta, ki potuje v smeri Pomurja. "Nevihto lokalno spremlja močan, silovit naliv z močnejšimi sunki nevihtnega piša. Krajevno je možna toča, lahko tudi nekoliko debelejša!" so zapisali.

Ob morju bo sicer pihal jugo, a bo v vzhodni in severni Sloveniji proti jutru zapihal veter severnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 13, na Primorskem do 15 stopinj Celzija. Padavine bodo jutri predvidoma povsod ponehale, pričelo se bo jasniti, a bodo še vedno nastajale krajevne plohe, še dodajajo na agenciji Arso. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16, na Primorskem do 21 stopinj Celzija.

Arso
Vremenska napoved za jutri zjutraj.

Vodnatost rek

V večjem delu države so pretoki rek "srednji," a imajo reke na severozahodu velike pretoke. Kar zadeva hidrološko napoved, naj bi po sprva ustaljeni vodnatosti rek te popoldne že naraščale, "najprej na severozahodu in severu države, v noči na ponedeljek pa tudi v vzhodni in osrednji Sloveniji." Posamezne reke na Gorenjskem, Koroškem in Štajerskem, zlasti v porečju Dravinje, se lahko razlijejo na izpostavljenih mestih ob strugah, so še dodali pri Arsu, kjer opozarjajo še, da lahko ob nalivih hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki, večja verjetnost za ta pojav je v severnem delu države. V ponedeljek čez dan bo vodnatost rek velika, v torek pa se bo začela zmanjševati.

Arso
Napoved visokovodnih razmer za ponedeljek.