Vojna v Gazi

Vlada izobesila izraelsko zastavo, Pahor ni naklonjen takšnemu izražanju stališč

C.E./STA
14. 5. 2021, 18.55
Posodobljeno: 14. 5. 2021, 19.37
Deli članek:

Izraelska vojska stopnjuje napade na Gazo. Izraelski predsednik Benjamin Netanjahu je napovedal, da bo "Hamas plačal visoko ceno."

STA
Na stavbi vlade v Ljubljani vihra tudi izraelska zastava.

Izraelska vojska je okrepila napade na Gazo, medtem ko palestinska gibanja nadaljujejo izstreljevanje raket na območje Izraela. Gre za najresnejši konflikt med Gazo in Izraelom po letu 2014. Od začetka spopadov v ponedeljek je življenje izgubili že več kot 100 ljudi v Gazi in sedem v Izraelu.

V Evropi sta se dve vladi odločili, da v znak solidarnosti z Izraelom na svoja poslopja izobesijo tudi izraelsko zastavo: Poleg Avstrije to storila še Slovenija. "Obsojamo teroristične napade in stojimo ob strani Izraelu", so ob tem zapisali na slovenski vladi. 

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je sporočil, da so na poslopjih vlade in zunanjega ministrstva v Avstriji danes izobesili izraelsko zastavo v znak solidarnosti z judovsko državo. Ostro je obsodil napade proti Izraelu z območja Gaze

V izraz solidarnosti z Izraelom je izraelsko zastavo danes izobesil tudi češki predsednik Miloš Zeman na svoji uradni rezidenci na praškem gradu. Postavil jo je na mesto evropske zastave.

Slovenski predsednik Borut Pahor je do izobešanja drugih zastav zadržan. Zapisal je, da "ni naklonjen izražanju stališč države glede mednarodnih vprašanj z izobešanjem zastav drugih držav." Uradnega sporočila še ni podal, ker "pričakuje telefonski klic predsednika Izraela Reuvena Rivlina, za katerega je izraelska stran uradno zaprosila prek slovenske veleposlanice v Izraelu". Sicer pa Pahor pravi, da podpira prizadevanja Evropske unij, ki je v sredo pozvala, naj se nasilje takoj ustavi: "Predsednik Pahor se v izjavah glede izraelsko-palestinskega vprašanja vedno zavzema za mirno rešitev spora v skladu s politiko t. i. “rešitve dveh držav” in meje iz leta 1967. Predsednik Pahor izpostavlja mednarodnopravno načelo pravice vsake države do samoobrambe, hkrati pa opozarja tudi na pomen načela sorazmernosti uporabe sile."

"Navijaškemu izobešanju zastav", ni naklonjen niti predsednik državnega zbora Igor Zorčič. "Slovenija bi morala v oboroženih konfliktih zasledovati nevtralno držo in podpirati iniciative za pogajanja in doseganje miru," je dodal na Twitterju.

STA
Na stavbi vlade v Ljubljani vihra tudi izraelska zastava.

Na izraelsko zastavo na pročelju vlade so se kritično odzvali v stranki Levica, kjer so ocenili, da ta odraža rezultat nedavnih slovenskih državniških obiskov pri "največjih izvoznikih orožja na planetu" ter "krivcih za vedno bolj zaostrene varnostne razmere v svetu" - zunanjega ministra Anžeta Logarja v ZDA in premierja Janeza Janše v Izraelu.

"Vlada Janeza Janše je popolnoma slepa za dejanske težave prebivalcev Slovenije, medtem ko je pripravljena storiti vse za orožarsko provizijo in diplomatski fototermin," so še zapisali.