Kot je znano, danes zasedajo organi stranke Desus, beseda pa naj bi tekla predvsem o pripravah na junijski kongres stranke, a se je vmes vrinila bolj pereča tema. Gre za vprašanje morebitnega odločanja o predlogu za izključitev poslancev iz stranke, pri čemer naj bi si nekateri prizadevali tudi za razrešitev predsednika sveta stranke Antona Urha.

Nimajo utemeljitve

Izvršnemu odboru stranke, ki še poteka, bo ob 15. uri sledila seja sveta.

Vodja poslancev Desusa Franc Jurša je ob prihodu na sejo izvršnega odbora v izjavi novinarjem pojasnil, da je danes že zasedalo vodstvo stranke, kjer je bilo živahno in burno. »Prepričevali smo en drugega. Upam, da bomo našli skupni jezik, da stranka pride do kongresa, kjer bomo izvolili vodstvo, ki naj bi konsolidiralo stranko,« je dejal.

Na vprašanje, ali bodo torej danes odločali o predlogu za začetek postopkov za izključitev poslancev iz stranke, je odgovoril, da je začasno vodjo DeSUS Brigito Čokl pozval, naj se enkrat že nekaj zgodi, ne le govori. Odločanje o začetku postopkov za izključitev poslancev sicer zahtevajo štiri pokrajinske organizacije Desusa. Zato je pričakovati, da bo izvršni odbor na koncu o tem tudi odločal. Glede vprašanja, ali izključitev poslancev zahteva tudi njegov matični lokalni odbor, pa je Jurša povedal, da ta odbor nima predsednika, ker je odstopil. Tako ne ve, kdo bo vodil postopek zoper njega. »To lahko naredijo, a morajo imeti utemeljitev. A te v nobenem primeru nimajo,« je prepričan.

Brez favorita

Na današnjem zasedanju organov strank se sicer predstavljajo trije kandidati za predsednika stranke. Za to mesto se potegujejo Ljubo Jasnič, Srečko Felix Krope in Gorazd Žmavc.

Jurša je danes pojasnil, da nima favorita, ki bi ga javno podprl. »Tisti, ki vztraja na izključitvi poslancev iz stranke in se zavzema za to, da postanemo neparlamentarna stranka, pa si ne zasluži podpore,« je bil jasen. To je po njegovih navedbah Srečko Felix Krope.

Odstopil bo sam

Predsednik sveta Desus Anton Urh je ob prihodu v izjavi novinarjem spomnil, da imajo na današnjem dnevnem redu priprave na junijski volilni kongres, po njegovih besedah pa imajo menda pripravljene »tudi neke razrešitve,« tudi njegovo. A zagotavlja, da do obravnave njegove razrešitve ne bo prišlo. Če bo prišlo do predloga točke dnevnega reda za izključitev poslancev iz stranke, bo namreč Urh po lastni napovedi sam odstopil z mesta predsednika sveta.

Po njegovih besedah si želijo, da bi se zadeve v stranki končno uredile. »A dokler imamo take rušitelje in stranko v stranki, se to ne bo rešilo. To niso samo rušitelji, ampak tudi uničevalci DeSUS,« je ugotavljal Urh. Če bi poslance izključili iz stranke, bi bil po njegovem mnenju to unikum v evropski, če ne svetovni politiki. Tako bi namreč DeSUS po njegovem mnenju postala neparlamentarna stranka.

Njihov zaveznik je dež

Poslanec Ivan Hršak pa je ob prihodu na sejo izvršnega odbora ugotavljal, da vendarle imajo enega zaveznika, in sicer dež: »Še dež joče za poslanci DeSUS.«

Na poslansko skupino DeSUS sicer največkrat letijo kritike, češ da tudi po izstopu iz koalicije Janeza Janše podpirajo vlado. Poslanci odgovarjajo, da so razumna opozicija, ki podpira dobre predloge katere koli strani. Med vodstvom in poslanci je sicer že dolgo napeto. Javno so si aprila prišli navzkriž tudi s Čoklovo.

Kaj glede izključitve menijo kandidati za predsednika?

Jasnič se po predstavitvi na izvršnem odboru v izjavi novinarjem ni izrekel glede morebitne izključitve poslancev iz stranke. Kot je napovedal, se bo o tem izjasnil na kongresu, na katerem cilja na zmago.

Žmavc pa je bil glede tega vprašanja bolj jasen. Spomnil je, da ima DeSUS že 30-letno zgodovino, 25 let je parlamentarna stranka. Kakršen koli predlog, ki bi šel v smer izključitve poslancev, po njegovem mnenju pomeni politični samomor. Zato se morajo po njegovih ocenah v stranki "strezniti" in poskušati povezati vse sile, stanje presekati in ustaviti notranjo krizo. "Če ne bomo našli rešitve, da izvolimo vodstvo, ki je sposobno sodelovati s poslansko skupino, ki je instrument za uveljavljanje političnih interesov, stranke ni več," je posvaril Žmavc. Dodal je, da popravnega izpita ne bo več.