Leto in pol po propadu Adrie Airways, našega nacionalnega letalskega prevoznika, je specializirano državno tožilstvo vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti nemškim lastnikom, ki so jo finančno izčrpali in poslali v stečaj.

Po naših informacijah so zlorabe položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju osumljeni štirje tuji državljani – nekdanji glavni direktor Adrie Airways Arno Schuster, zadnji prvi mož podjetja Holger Kowarsch, finančni svetovalec družbe Klaus Platzer in vodja nabave sklada 4K Invest Eggo Laukamp.

Schuster je vodenje Adrie Airways prevzel marca leta 2016, ko je nemški sklad 4K Invest od države kupil Adrio. Bil je tudi eden od direktorjev 4K Invest. Holger Kowarsch je zamenjal Schusterja, ki je februarja leta 2018 odstopil. Konec septembra 2019 je Kowarsch vložil zahtevo za stečaj Adrie. Platzer je bil od marca 2016 do decembra 2017 finančni svetovalec Adrie Airways, Laukamp pa je bil od leta 2014 do 2018 vodja nabave na skladu 4K Invest.

Tožilstvo je v dosedanji preiskavi po informacijah portala Necenzurirano.si našlo dokaze, da je omenjena četverica s finančnim izčrpavanjem Adrie nezakonito pridobila za 3,5 milijona evrov premoženjske koristi. Do oškodovanja naj bi prišlo pri svetovalnih poslih, s katerimi so Nemci iz Adrie mesečno črpali od 100 tisoč do 165 tisoč evrov denarnih sredstev. Po končani sodni preiskavi se bo tožilstvo odločilo, ali bo proti osumljenim vložilo obtožnico.

Že pred stečajem začeli brisati sledove za seboj

V seriji zgodb o propadu Adrie Airways smo razkrivali, da je nemški sklad 4K Invest z Adrio kmalu po prevzemu leta 2016 sklenil več škodljivih svetovalnih pogodb, ki so mu prinesle več milijonov evrov. Adria je domnevne storitve plačevala na račun nemškega podjetja 4K Invest International. Kako so Nemci utemeljili visoka izplačila, ni znano. Vanje pa niso bile zajete plače vodilnih v Adrii, ki so dodatno bremenile poslovanje družbe. Podatkov o nakazilih za svetovalne posle Nemci več let niso razkrivali v letnih poročilih Adrie.

Holger Kowarsch
STA
Holger Kowarsch, glavni izvršni direktor Adrie Airways

Organi pregona imajo velike težave pri iskanju izginulih milijonov iz Adrie. Že v času, ko je bilo jasno, da je stečaj Adrie neizbežen, so Nemci začeli brisati sledove za seboj. Tako so enega za drugim ugašali podjetja iz verige, ki je segala od Velike Britanije do Nemčije in Luksemburga ter se končala na Malti. Že takrat je bilo jasno, da je bila nepregledna mreža podjetij namenjena ne le davčni optimizaciji in prikrivanju dejanskega lastništva, ampak tudi oteževanju sledenja denarnim tokovom.

Investicijski sklad 4K Invest, ki naj bi imel za seboj več kot 20 let izkušenj in skoraj 200 uspešnih primerov prestrukturiranja podjetij, je tako v nekaj tednih po stečaju Adrie izginil iz poslovnih registrov več držav. Vse sledi o dejavnosti skupine 4K Invest in povezanih podjetij so bile izbrisane s svetovnega spleta. V omrežju skupine 4K Invest ni bilo več mogoče najti Kowarscha, Schusterja in drugih ključnih posameznikov. Njegove ključne naložbe pa so prevzeli partnerji v 4K Invest.

Zavarovalna polica obstaja, a je ne najdejo

Vse to je oteževalo tudi delo stečajnemu upravitelju Adrie Janezu Pustatičniku, ki je iskal sledi za premoženjem, s katerimi bi poplačali več deset milijonov evrov vredne dolgove Adrie do upnikov.

Že več kot leto dni poteka revizija oziroma forenzični pregled poslovanja, ki so ga zaupali revizorski hiši Ernst & Young. Ta je potrdila sume nepravilnosti in morebitno odškodninsko odgovornost nekdanje uprave. Toda Pustatičnik ima veliko težavo. Adria je plačevala zavarovalno premijo za odškodninsko odgovornost tedanje uprave, in sicer hčerinski družbi nemškega sklada 4K, lastnika Adrie. Vendar zavarovalne police v dokumentaciji Adrie ni. »Predstavnik zavarovalnice je doslej zavračal posredovanje zavarovalnih polic. Od nekdanjega poslovodstva police do zdaj niso bile pridobljene, zato se angažira ustrezna pomoč pravnikov iz Nemčije,« je v zadnjem rednem poročilu opozoril Pustatičnik.

Po naših informacijah bo letos znano, ali bo upniški odbor Adrie, v katerem so največji upniki, soglašal z vložitvijo odškodninskih tožb proti nekdanjemu vodstvu. Predvsem zaradi vprašanja visokih stroškov, ki bi jih morali kriti za sodne postopke. 

Zaradi domnevno spornih dejanj nekdanjega vodstva in nemških lastnikov Adrie bo oškodovanih okoli 2900 upnikov, ki so v stečaju Adrie prijavili za več kot 150 milijonov evrov terjatev. Stečajni upravitelj jih je priznal za okoli 88 milijonov evrov. Poplačilo upnikov bo pičlo. Adria ima namreč na računu 2,6 milijona evrov denarnih sredstev, neunovčena stečajna masa pa po ocenah znaša 4,3 milijona evrov.

Nekdanji lastniki danes gojijo govedo in »čudodelne rastline«

Medtem ko slovenski in tuji organi pregona iščejo izginule milijone iz Adrie Airways, so njeni nekdanji nemški lastniki in vodilni zaživeli na novo.

Arno Schuster je junija 2018 zapustil 4K Invest in se preselil na enega od vodstvenih položajev v ameriški družbi AlixPartners. Ta je leto prej postala ključni svetovalec tedanjega izrednega pooblaščenca hrvaške vlade v Agrokorju Anteja Ramljaka. Pomagala mu je pri pripravi načrta prestrukturiranja. Nekdanji lastnik Agrokorja Ivica Todorić je Ramljaka obtožil, da je bila AlixPartners le krinka za izčrpavanje Agrokorja. Schuster je v začetku lanskega leta prevzel vodenje AlixPartners. Po javno dostopnih podatkih je tudi direktor kitajskega letalskega prevoznika Suparna Airlines.

Eggo Laukamp in Klaus Platzer, ki sta imela eno ključnih vlog v 4K Investu in Adrii, sta medtem prevzela vodstvene položaje v nemškem proizvajalcu poliestrskih proizvodov TWD Fibres, ki ima 510 zaposlenih in ustvari 78 milijonov evrov prihodkov. Podjetje je leta 2015 prišlo v roke 4K Invest, v začetku leta 2019 pa sta večinski lastniški delež prevzela Laukamp in Platzer. V tem času je 4K Invest zaradi Adrie že ugašal. Platzer je bil sicer v preteklosti tudi vodja financ pri finskem prodajalcu pohištva Antilla, ki ga je prevzel 4K Invest, a je podjetje kmalu zatem končalo v stečaju.

Martin Vorderwülbecke, ki je bil ključna oseba v nemškem skladu, se je medtem lotil novih dobičkonosnih projektov na drugi strani sveta. Preden je šla Adria v stečaj, je bilo v središču Münchna ustanovljenih več podjetij: Chacomoo, Azadivine, Bebelus in Guanako Energy. Sedež so prijavila v poslovni stavbi, kjer je prej več let posloval sklad 4K Invest. Uradno je podjetja ustanovil Laurenz Vorderwülbecke, sorodnik Martina Vorderwülbeckeja. Novonastala podjetja se ukvarjajo z najmanj dvema projektoma v Južni Ameriki, z gojenjem vrhunskega južnoameriškega goveda na več kot 12.000 hektarjih v Paragvaju, Argentini in Boliviji ter z gojenjem »čudodelne rastline« nim (ang. neem), ki naj bi pozdravila več kot sto različnih bolezni. Gojili naj bi jo na 5000 hektarjih prej neobdelanih zemljišč v Paragvaju. O tem, kaj danes počne Kowarsch, ni podatkov.