Komedija

Janša se je danes zglasil na celjskem sodišču, a ni šlo brez zapletov

S.R.
14. 5. 2021, 10.54
Posodobljeno: 14. 5. 2021, 13.04
Deli članek:

Znova se je zapletlo pri poroti, ki je bila nespretno ali nespametno sestavljena iz dveh članov Janševe stranke SDS.

STA
Janez Janša in njegov zagovornik Franci Matoz.

Slovenski premier Janez Janša, ki so ga na Okrožnem sodišču v Celju zaradi preobilice dela, ki mu ga narekuje položaj predsednika vlade, večkrat zaman vabili na obravnavo v ponovnem sojenju zaradi očitkov o razžalitvi novinark Radiotelevizije Slovenija, se je danes vendarle zglasil na sodišču. Spomnimo, celjsko okrožno sodišče je Janšo v prvem postopku zaradi razžalitve novinark Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, a je višje sodišče leta 2019 sodbo razveljavilo. Zadeva se je tako znova znašla ja okrožnem sodišču.

Na tem mestu je vredno omeniti tudi razlog za razveljavitev sodbe. Kot je poročala STA, je višje sodišče to storilo, ker je nadomestno sodnico porotnico na prvostopenjski obravnavi imenovala nepooblaščena oseba, še preden je bila prvotna porotnica razrešena, zaradi česar mora novo sojenje na sodišču prve stopnje po sklepu višjega sodišča potekati pred popolnoma spremenjenim senatom.

Kot poroča Reporter.si, se je na današnji obravnavi znova zapletlo pri poroti, obravnava pa je bila zaradi tega prekinjena. Razlog? Dva sodnika porotnika v tričlanskem sodnem senatu sta bila člana Janševe stranke SDS. Gre za Brigito Tratnik in Rajka Kokalja, pri čemer je Tratnikova predlog za izločitev podala sama. Sojenje so nato prestavili na poznejši termin v današnjem dnevu, pri čemer je moralo sodišče poiskati nove porotnike, a se je po poročanju Dnevnika znova zataknilo. Iskanje nadomestnih porotnikov je bilo neuspešno, predsednica senata pa je za nov datum določila 1. junij. Janšev zagovornik Franci Matoz je sicer napovedal, da bo predlagal 24 novih dokaznih predlogov.