trenutno vladajo »posebne razmere«

Andrej Šter o poletnih dopustih, pogojih prehajanja meja in potovanju z mladoletniki ...

S.R.
14. 5. 2021, 09.15
Posodobljeno: 14. 5. 2021, 12.11
Deli članek:

Andrej Šter je pojasnil, da se na ravni EU napovedujejo neki splošni standardi, a je zaenkrat ključno, da se državljani seznanijo s pogoji vstopa v posamezno državo.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Kar zadeva potnike, ki bodo v Slovenijo prispeli iz držav na tako imenovanem rdečem seznamu ter ne bodo imeli potrdila o cepljenju ali prebolelem covidu-19, bodo od ponedeljka veljali za vzore bolj sproščeni pogoji za vstop v Slovenijo. Ti bodo lahko karanteno že po petih dnevih prekinili s predložitvijo negativnega PCR testa. Sicer pa naj bi turistične agencije opažale veliko zanimanje za počitnice v tujini, a je treba pri prehajanju meja upoštevati veljavna pravila v posameznih državah.

O tem je na včerajšnjih Odmevih na TV Slovenija spregovoril vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. Pojasnil je, da trenutno vladajo »ene posebne razmere,« čeprav se glede potovanj »v vseh državah napoveduje ali nakazuje možnost sproščanja, ampak ta trenutek so pogoji vstopa v posamezne države še precej različni.« Štej je dejal, da si veliko obetajo od napovedanega tako imenovanega digitalnega potovalnega potrdila. Povedal je, da se srečujejo z veliko količino vprašanj, na katera poskušajo vedno odgovarjati točno in tako, da »ne vzbujamo dodatne panike,« a zanje kljub temu predstavljajo neko posebno okoliščino. Gre za nacionalne pristojnosti posameznih držav, ki same določajo pogoje, pod katerimi dovoljuje vstop in bivanje. Državljane je usmeril na njihovo spletišče, kjer imajo preglednico s pogoji za več kot 200 držav. »Pomembna je ažurna informacija, zlasti pa to, da gremo na pot dobro pripravljeni,« je poudaril Šter.

Cepiva

Glede vprašanja, ali se na evropski ravni načrtuje kakšna rešitev za tiste, ki so prejeli samo prvi odmerek cepiva in si želijo potovati, je pojasnil, da se napovedujejo »neki standardi na splošno,« a je poudaril, da en odmerek cepiva potovanje zaenkrat omogoča le tistim, ki so prejeli cepivo Janssen. »Mislim, da utegne biti neke vrste olajšava tudi eno cepljenje s cepivom AstraZenece,« ki po njegovih navedbah omogoča že dovoljšnjo stopnjo zaščite ter je drugi odmerek namenjen samo okrepitvi ali podaljšanju te zaščite. Drugače je v primeru mRNA cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna.

Mladoletniki

Pa potovanje z mladoletniki, ki praviloma niso cepljeni? Po navedbah Štera pričakujejo, da se bo »standard uveljavil nekje tam, kot velja za vstop v Slovenijo, torej da mladoletne osebe, starejše od 15 let, potrebujejo negativen test oziroma morajo izpolnjevati enega od vstopnih pogojev, mlajši od 15 pa ne potrebujejo dodatnega pogoja. To bi bil nek skupni imenovalec tistega, kar se bo uveljavilo v evropskem prostoru.« Ob tem je dodal, da bomo mogoče presenečeni in se bo našla kakšna še ugodnejša rešitev.

V Indijo nikar

Glede Indije, ki je zaradi razmer v zadnjih tednih pogosto na naslovnicah časopisov po svetu, je izpostavil, da se tja ta trenutek »res ne potuje, ker pogojev za to ni, letalskih povezav ni, zdravstveni pogoji tam pa niso naklonjeni temu, da bi se kdor koli tja odpravil, če res ni neobhodno, neobhodno nujno.« Težava je tudi pri tistih, ki so ta trenutek v Indiji. Bodisi zaradi družinskih razlogov bodisi poslovno je tam tudi kar nekaj Slovencev, ki se »ta trenutek ne morejo odpraviti iz Indije,« saj letalske družbe lete odpovedujejo in ne opravljajo svojega dela, »tudi evropska letališča ne sprejemajo letalskih povezav, ki bi prišle direktno iz Indije.«