Konec varčevanja

Predlagajo povišanje pokojnin, za toliko naj se uskladijo ...

S.R./STA
13. 5. 2021, 15.12
Posodobljeno: 13. 5. 2021, 16.37
Deli članek:

Poslanci Desusa, kar trojica Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak zaenkrat še je, pravijo, da se varčuje le še na upokojencih.

Dreamstime
Še vedno nismo v celoti odpravili posledic varčevalnih ukrepov, ki so udarili upokojence, so opozorili Desusovi poslanci.

Franc Jurša, prva violina poslanske skupine Desus, je na današnji novinarski konferenci poudaril, da bili zaradi varčevalnih ukrepov od gospodarske krize naprej najbolj prizadeti upokojenci. Ta krivica se še vedno ni popravila, čeprav je gospodarska rast že od leta 2014 zelo visoka. Medtem ko se je že odpravilo varčevanja na drugih področjih, pa še vedno nismo v celoti odpravili posledic varčevalnih ukrepov, ki so udarili upokojence, so opozorili poslanci Desusa.

Kot so dodali, so bile sicer uskladitve pokojnin v preteklih letih od leta 2016 zaradi izvedenih izrednih uskladitev pokojnin, "dogovorjenih in doseženih izključno na podlagi prizadevanj poslancev DeSUS" bistveno višje, kot je predpisano s sistemskim zakonom. Kljub temu pa vse te dodatne uskladitve še niso povsem odpravile negativnih učinkov na pokojnine, ocenjen primanjkljaj še vedno znaša 3,5 odstotka, so dodali.

Menijo, da je skrajni čas

Ob pozitivnih ekonomskih in gospodarskih gibanjih od leta 2014 do vključno 2019 in znanih ugodnih makroekonomskih napovedih rasti bruto domačega proizvoda v prihodnje, je po njihovem mnenju skrajni čas, da se upokojencem dokončno in v celoti povrne prikrajšanje, ki so ga občutili zaradi večletnega nerednega usklajevanja pokojnin.

Za realizacijo odprave primanjkljaja upokojencem bo treba iz pokojninske blagajne za mesec december v letošnjem letu dodatno nameniti med 16 in 17 milijonov evrov.

Pod predlog novele so se podpisali poslanci Desusa Franc Jurša, Branko Simonovič in Ivan Hršak, saj jim je, kot so pojasnili, poslanski zakon ostal edina možnost, da izpolnijo obljubo in zavezo upokojencem. Tako od koalicijskih kot opozicijskih poslancev pričakujejo, da bodo predlog podprli. Jurša je še pojasnil, da se s koalicijskimi poslanskimi skupinami o tem še niso pogovarjali, so jih pa seznanili s predlogom.