Nevzdržne razmere

Junaki korone, medicinske sestre in tehniki, zapuščajo svoje poklice

Polona Krušec
13. 5. 2021, 18.05
Deli članek:

Ena večjih razpok zdravstvenega sistema, ki jo bo treba zakrpati, so kadri. Vse manj so stimulirani, da bi zaposleni ostali v zdravstvenih domovih in bolnišnicah, zato si službe iščejo drugje. Bomo zato morali začeti v Slovenijo uvažati poceni delovno silo iz Azije in z Bližnjega vzhoda?

STA
Poklici v zdravstveni negi so bili nekoč cenjeni, zaželeni, spoštovani in ustrezno plačani, danes pa ...

Včeraj je bil mednarodni dan medicinskih sester in tehnikov zdravstvene nege. Ob tej priložnosti je Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) opozoril, da kljub številnim pogajanjem s pristojnimi, sklenjenim dogovorom in danim obljubam težave in nerešena vprašanja ostajajo ter ni premika na bolje.

Po dobrem letu od začetka spopadanja z epidemijo covida-19 pa je še bolj razločno videti tudi probleme, ki jih sindikat naslavlja že leta, a brez najmanjšega učinka.

Kot so opozorili, so zaposleni v zdravstveni negi izčrpani, kolektivi kadrovsko podhranjeni in preobremenjeni že v običajnih razmerah, v času epidemije pa se je vse skupaj še potenciralo. »Že desetletje se borimo za dostojne ter za uporabnike in zaposlene primerne kadrovske standarde in normative. Čakamo, a vse manj potrpežljivo in z razumevanjem, na politično voljo odločevalcev. Stroka in sindikati smo namreč o teh vprašanjih že dlje časa usklajeni. Na zaposlene v zdravstveni negi tisti, ki bi lahko kaj spremenili in bi tudi morali, gledajo zgolj skozi perspektivo denarja in stroška,« izpostavljajo v sindikatu.

Kaj bo prineslo upokojevanje

Sindikat opozarja na odhajanje kadra v tujino in celo iz poklica, v katerem se kandidati že danes ne prijavljajo na kadrovske razpise.

Opozorili so tudi, da kader iz njihovih vrst uhaja v tujino in iz poklica. »Vse projekcije jasno kažejo, da bo z leti zgolj še slabše. Le kdo bo še želel delati v slabo plačanem, a hkrati skrajno odgovornem poklicu, kdo bo delal večino praznikov in tri nedelje v mesecu, vmes pa opravljal še nočne izmene za plačilo, ki še zdaleč ne odtehta vseh odgovornosti, naporov, psihičnih obremenitev, skrbi in stresa?! Že danes se na kadrovske razpise kandidati ne prijavljajo, kaj bo šele sledilo v nekaj letih, ko se bo nekaj tisoč medicinskih sester upokojilo,« se sprašujejo, z željo, da bi jih pristojni slišali in že enkrat začeli urejati to področje.

Sindikat celo meni, da je mogoče, da bodo za nas skrbele medicinske sestre iz Azije in z Bližnjega vzhoda. Torej poceni uvožena delovna sila. »Vsi si želimo, da do tega ne bi prišlo, a bo zato treba poklicem v zdravstveni negi vrniti vse tisto, kar so nekoč že imeli – bili so cenjeni, zaželeni in spoštovani ter ustrezno plačani. Kaj od tega še imamo danes? Nič,« so ostri. 

Korona dodatki rešujejo plače

Sindikat poudarja, da nerešene ostajajo tudi številne anomalije, ki so posledica trmastega vztrajanja vladnih pogajalcev, ki niso želeli poslušati argumentov sindikata za sistemske rešitve. »Odprta ostaja kolektivna pogodba, ki bi lahko celovito uredila problematiko vrednotenja zaposlenih v zdravstveni negi. Za vse tiste, ki v sistemu še vztrajajo in ostajajo, je treba sprejeti rešitve, ki bodo vsaj zaustavile fluktuacijo kadra in poklic znova naredile širše zanimiv.«

Sprašujejo se tudi, kaj bo z dodatki, ki so posledica epidemije novega koronavirusa. Ti trenutno deloma rešujejo plače zaposlenih v zdravstveni negi, »a lepega dne tudi teh več ne bo, in tudi prav je tako. Plače bi morale biti že brez dodatkov takšne, da bi izkazovale vrednost in spoštovanje našega dela, našega poklica. Plače, s katerimi se bo dalo solidno živeti tudi takrat, ko bomo pozabili na covid-19. Ne bomo popustili in ne bomo se pustili,« so njihove zaključne in hkrati osrednje misli.