ustavna pravica

Maše se lahko udeležite brez koronadokazil, kulturnih prireditev pa ne

A.S./G.G.
13. 5. 2021, 12.08
Posodobljeno: 13. 5. 2021, 13.02
Deli članek:

Zakaj v cerkvah in drugih verskih ustanovah pogoj PCT (potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali negativni test) ni zahtevan?

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vlada je na včerajšnji seji sprostila delovanje kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem. Podrobnosti je na današnji novinarski konferenci pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc.

 V kulturnih ustanovah veljajo podobni pogoji, kot veljajo tudi za trgovine, to je kvadratura in število udeležencev, na kulturnih prireditvah pa 50-odstotna zasedenost sedišč in pogoj PCT, je pojasnila Ignacija Fridl Jarc. 

V kulturnih ustanovah se sprošča zbiranje oseb glede na kvadraturo in glede na število 50. Kulturnih prireditev ni mogoče izvesti brez sedišč, obiskovalce pa je vlada omejila glede na 50-odstotno število sedišč. Omejitev za število oseb ne velja za izvajanje vzgoje in izobraževanja. Nastopajoči morajo enkrat tedensko izvesti testiranje. 

Prireditev se lahko prebivalci udeležijo le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19. Dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se prireditve udeležijo skupaj s skrbniki oziroma člani iz istega gospodinjstva. Skupina mladostnikov se brez skrbnikov kinopredstave brez PCT-pogoja tako ne more udeležiti, je pojasnila Fridl Jarceva. 

Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa omogoča zbiranje do 50 oseb tako zunaj kot znotraj in največ 50-odstotno zasedenost sedišč. Zakaj v tem primeru dokazila o prebolelosti, negativnem testu ali cepljenju niso potrebna? "Uresničevanje verske svobode je ustavna pravica, zato PCT pogoj ni zahtevan," je na vprašanje odgovorila državna sekretarka. 

Odgovornost gostincev, da opozorijo gosta na pravila

Profimedia
Na terasah lokalov ni PCT režima.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc pa je dodatno pojasnil nekatere vidike sproščanja ukrepov v turizmu in gostinstvu. Lokali bodo lahko odprti tri ure dlje, od 5. do 22. ure. Za isto mizo bodo lahko sedele več kot štiri osebe, če gre za družine z otroki do 18 let. Med robovi miz mora biti sicer najmanj tri metre razdalje, razdalja med osebami za mizo pa ne bo več določena.

Odgovornost gostincev je, da gosta opozorijo na tako imenovana pravila PCT. Če gostje ne upoštevajo pravila, ne pokažejo dokazila, sme gostinec zavrniti postrežbo, po potrebi pa lahko ukrepa policija, je razložil Zajc, ki dodaja, da »iskanje ovinkov in izigravanje pravil na dolgi rok ne koristi nikomur.« Povrnitev ugleda neke restavracije, hotela ali igralnice, ki bi postala žarišče okužb, bi bila po besedah državnega sekretarja dolgotrajna.

Kampi, ki so lahko doslej oddajali 30 enot, bodo lahko 70-odstotno zasedeni. V to količino niso všteti pavšalisti, tisti, ki imajo zakupljeno parcelo skozi celotno sezono. Z obratovanjem bodo začele tudi igralnice.