Slovenija

Sindikalne centrale se umikajo iz Ekonomsko-socialnega sveta

G.G./STA
13. 5. 2021, 11.07
Posodobljeno: 13. 5. 2021, 12.33
Deli članek:

Napovedalo se je že dlje časa. Zdaj so reprezentativni sindikati uresničili napoved. Glavni razlog za to potezo je po njihovem "sistematično kršenje pravil o delovanju ESS-ja s strani vlade".

STA
Seja Ekonomsko-socialnega sveta. Fotografija je arhivska.
ESS je tristranski organ socialnih partnerjev in vlade, ustanovljen zato, da obravnava vprašanja in ukrepe, povezane z ekonomsko in socialno politiko, in druga vprašanja, ki se nanašajo na posebna področja dogovarjanja partnerjev.

Reprezentativne sindikalne centrale so že dlje časa opozarjale, da je vlada s svojim odnosom uničila socialni dialog. Kritični so bili do tega, da je vlada socialne partnerje zgolj informirala, niso pa pa bili aktivno udeleženi pri oblikovanju zakonov in drugih predpisov, katerih posledice čutijo državljani. Sindikati so že konec marca sporočili, da se pojavljajo razmišljanja o začasnem izstopu iz ESS.

Po pisanju Večera naj bi sodu nezadovoljstva dno izbilo dejstvo, da predlog sprememb davčne zakonodaje sploh ni prišel na mizo ESS. Zato se bodo predstavniki sindikalnih central danes odločali, kako ukrepati. Kot še piše časnik, naj v času predsedovanja Slovenije Svetu EU ne bi želeli biti fasada socialnega partnerstva, če je jasno, da je socialni dialog tako rekoč mrtev in se ignorira interese zaposlenih.

Pred sestankom predstavniki central niso želeli napovedovati nadaljnjih potez. Vodje central naj bi med drugim odločali o obstrukciji ESS zaradi vladnega ponavljajočega kršenja pravil delovanja sveta in nižanja ravni socialnega dialoga, pa tudi o tem, ali bodo članstvo pozvali k demonstracijam.

Presenečenje za delodajalce

"Ta odločitev me je izjemno presenetila, kljub temu da je legalna in legitimna," je za STA dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) Jože Smole. Dodal je, da predlog davčnih sprememb ravnokar obravnava strokovna skupina v okviru ESS. "Če to primerjam z zakonom o minimalni plači, pri katerem ni bilo nobene diskusije, še več, pri njem tudi ni bilo nobene analize posledic, pa takrat nobenega ni motilo, da ni bilo socialnega dialoga, sem zelo razočaran nad njihovo odločitvijo," je povedal Smole in izrazil upanje, da bodo sindikati še enkrat premislili.

Predlaga tudi, da se sestanejo, saj "v času reformnih sprememb s tem tudi nas kot socialnega partnerja izločajo iz tripartitnega dialoga". "Na delodajalski strani si od lanskega avgusta prizadevamo, da bi prišlo do razprave in sprejema socialnega sporazuma. A ob nedelovanju tripartitnega dialoga si kaj takšnega ne znamo predstavljati," je kritičen Smole.

O socialnem dialogu v času aktualne vlade je dejal, da je ta v primerjavi z dialogom pod prejšnjo vlado ves čas potekal v času krize s koronavirusom in je bil nujno prilagojen tem izjemnim razmeram. "Dialog je z nekaterimi ministrstvi potekal bolje, z nekaterimi slabše, a so bili v času izrednih razmer potrebni tudi izredni ukrepi in takšen način delovanja," pravi Smole.

O rešitvi nastalega položaja meni, da je treba ločiti socialni dialog od drugih vrst dialogov, kot sta politični in medijski, in odprta vprašanja rešiti izključno v sodelovanju med socialnimi partnerji, "kar pa v zadnjem času ni bilo na dovolj visokem nivoju". Tudi dialog med delodajalsko in sindikalno stranjo je bil po njegovi oceni v zadnjem času šibek, predvsem je pogrešal več zaupanja med socialnimi partnerji.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) obžaluje novico, da se sindikalne centrale umikajo iz ESS. "ESS vidimo kot pomembno posvetovalno telo, sestavljeno iz predstavnikov vlade, delodajalcev in sindikatov, ki omogoča kakovostno razpravo o prihodnjih usmeritvah naše družbe," so zapisali v odzivu.