digitalno zeleno potrdilo že junija?

Poklukar pojasnil, kdaj bi državljani morda lahko sami izbirali cepivo

S.R./STA
12. 5. 2021, 14.45
Posodobljeno: 12. 5. 2021, 16.32
Deli članek:

Državljan, ki se prijavi na cepljenje, v tem trenutku cepiva ne more izbirati. Prejme, kar je tisti trenutek na voljo. Zdravstveni minister Janez Poklukar verjame, da bo podlaga za možnost izbire cepiva v naslednjih fazah ravno splošna precepljenost, ki jo bomo dosegli v prvem krogu.

STA
Izbira cepiva v naslednjih fazah bo odvisna od priporočil stroke, pravi Poklukar.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes iz Bruslja, kjer se mudi v okviru priprav na slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije, sporočil, da mora na podlagi zakona o pacientovih pravicah vsak dobiti možnost za cepljenje, tudi če določeno zdravstveno storitev oziroma cepivo zavrne. Po pravilih, ki jih določa zakon, se taka oseba nato znova uvrsti na čakalne sezname. Poklukar si sicer želi, da se državljanom takoj, ko bodo dosežen določen nivo precepljenosti, omogoči "prijavljanje na cepljenje v najširšem možnem obsegu".

"Ta trenutek zaradi prednostnih skupin, ki jih uveljavljamo, ne moremo hkrati uveljaviti tudi izbire cepiva. Lahko bi prišlo do nejasnosti pri določitvi predvidenih datumov cepljenja. S splošno precepljenostjo v prvem krogu verjamem, da bo podlaga, da odpremo tudi izbiro cepiva, ki pa bo v naslednjih fazah zelo odvisna od priporočil stroke," je še dodal minister.

Tudi Poklukar je potrdil, kar ves čas ponavlja nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin, in sicer, da je ta trenutek cepiva proizvajalca AstraZeneca dovolj za cepljenje z drugim odmerkom, saj Nacionalni inštitut za javno zdravje skrbno spremlja število prijav in cepljenj s prvim odmerkom, pa tudi podatke o dobavah cepiva tega proizvajalca. Kacin je sicer danes dejal tudi, da izbira cepiva zaenkrat še ni možna, ker je na teden na voljo le okoli 100.000 odmerkov. Z izbiro bi morda lahko začeli, ko bo teh odmerkov več kot 150.000.

Po navedbah Poklukarja pa je na ravni EU ključno, da od AstraZenece pridobi vso po pogodbi dogovorjeno količino. "Pričakujemo, da bo EU sklepala pogodbe z vsemi dobavitelji cepiv. Tudi z AstraZeneco se mora pogovarjati o eventualnih nabavah, kajti ta trenutek je AstraZeneca na evropskem zemljevidu pomembna. Nenazadnje se je z njo cepilo več 10 milijonov državljanov EU in tega ne gre zanemariti," je še opomnil.

Digitalno zeleno potrdilo že junija?

Poklukar pričakuje, da bo imela EU v prihodnjih mesecih dovolj cepiva za spoprijemanje s pandemijo covida-19. Dobave cepiv v Evropski uniji so namreč iz tedna v teden stabilnejše in bistveno večje, kot so bile pred meseci, in v tej smeri naj bi se tudi nadaljevalo, saj imamo tako na ravni EU kot širše vse več proizvajalcev za pokritje potreb, je povedal minister. Slovenija, ki bo v drugi polovici leta predsedovala EU, na področju cepiv zagovarja skupen pristop EU in pa čim širši portfelj, kajti to zagotavlja najbolj učinkovito in odporno cepljenje v Evropi. 

Ena od aktualnih tem pri spoprijemanju s pandemijo je tudi uvedba digitalnega zelenega potrdila, ki naj bi olajšalo potovanja znotraj EU. "Digitalno zeleno potrdilo je namenjeno predvsem temu, da bodo lahko državljani EU čim bolj prosto potovali po Evropi in uporabljali storitve, ki jih bo omogočalo potrdilo," je povedal.  Evropski parlament in države članice se o tem potrdilu še pogajajo.

V Evropskem parlamentu, ki ima v zvezi s potrdilom še določene zadržke, bo v prvi polovici junija potekala razprava o tem, nato bi lahko sledila potrditev. V Sloveniji si zato močno prizadevamo, da čim prej uveljavimo testno različico tega potrdila, je pojasnil Poklukar. Izrazil je pričakovanje, da bomo še pred koncem maja imeli testno, v prvih dneh junija pa že pravo različico digitalnega potrdila. Tako bi lahko začeli z njegovim uveljavljanjem in s tem slovenskim državljanom poleti omogočili čim lažje potovanje v tujino.

Eden ključnih izzivov pri tem je različno dojemanje učinkovitosti cepljenja po posameznih državah članicah. To vprašanje je minister izpostavil tudi na pogovorih s komisarko Kiriakidesovo in v zvezi s tem predlagal čim širšo razpravo na ravni EU. Sicer pa bodo o tem že prihodnji teden na neformalnem srečanju razpravljali tudi ministri za zdravje EU. Poklukar si želi, da bi dosegli čim širšo raven usklajenosti s ciljem omogočiti nemoteno gibanje državljanov po vsej EU. Slovenija se o tem pogovarja tudi s sosednjimi državami, predvsem s Hrvaško, kamor poleti potuje največ slovenskih državljanov, pa tudi z ostalimi sosedami.