Zlata prepustnica za parkiranje

Covid dovolilnica: Stanovalci brez parkirnih mest, vzeli so jih zdravstveni delavci

Antun Katalenić
13. 5. 2021, 06.48
Deli članek:

Stanovalci v okolici UKC Ljubljana se pritožujejo nad gnečo zaradi številnih vozil s posebnimi covid dovolilnicami za delavce v zdravstvu.

Svet24
Dopoldan je najti parkirno mesto v okolici UKCL skorajda misija nemogoče.

Na uredništvo se je obrnila bralka Špela z ljubljanskega Kodeljevega, ki nas je opozorila na zagato tamkajšnjih prebivalcev, ki se te dni srečujejo s težavo, s katero so mislili, da so že pred leti opravili – iskanje parkirnega mesta.

Svet24
Aktualne dovolilnice so veljavne še devet dni.

To seveda ni težava, ki je v prestolnici unikatna za Kodeljevčane, a v njihovem primeru gre za težavo, ki je nastopila šele v povezavi s koronakrizo, usodo pa si delijo še z ostalimi naselji v bližini UKC Ljubljana. Po odločitvi Mestne občine Ljubljana (MOL) imajo namreč prav vsi zaposleni pravico zaprositi za posebno covid parkirno dovolilnico. Ta poseben dokument je dostopen prav tako za vse zaposlene na onkološkem inštitutu, ki se nahaja na drugi strani Zaloške ceste. Kot so nam pojasnili na MOL, so že ob ponovnem zaostrovanju ukrepov konec oktobra 2020 UKC dali na voljo 100 parkirnih dovolilnic za zaposlene za parkiranje na parkirnih mestih v okolici UKC, zaradi nespremenjenega stanja v zvezi z razmerami covid-19 pa so aprila podaljšali režim brezplačnega parkiranja na javnih parkirnih mestih v območjih Vo1 (ta se nahaja v okolici UKC) in Si1 (na začetku Celovške ceste, v bližini parka Tivoli) za obdobje od 30. aprila 2021 do 20. maja 2021. Slika območja neomejenega parkiranja, ki so nam jo posredovali z UKC, sicer razkriva, da je parkiranje dovoljeno še v coni C11 vse do Resljeve ceste.

Svet24
UKC Ljubljana ima preko 8000 zaposlenih.

Kje so meje

V vsakem primeru, kot je razbrati z zemljevida parkirnih območij v MOL, se pravica do brezplačnega parkiranja za delavce v zdravstvu konča na Ljubljanici, drugače rečeno, Kodeljevo ne spada pod omenjena območja. Kljub temu – kot je opozorila bralka Špela in kar smo sami lahko potrdili s sprehodom po naselju – je tudi na južnem bregu mogoče prešteti ogromno osebnih vozil s posebnimi covid dovolilnicami. Na ulici Ob Ljubljanici med Materinskim mostom in Koblarjevo ulico je teh v dopoldanskih urah celo večina, mesta pa se sprostijo šele po 14. uri. Več vozil z dovolilnicami pod vetrobranskim steklom je prav tako najti med bloki na Jakopičevi in Gasparijevi ulici. Gneča na omenjenih ulicah je še pred nekaj leti bila stalnica, dokler ni občina uvedla plačljivega parkiranja in dovolilnic za tamkajšnje stanovalce.

Svet24
Stanovalci z letnimi dovolilnicami morajo redno čakati do 14. ure, da se izpraznijo mesta za parking.

Do dovolilnice upravičeni vsi

Kot so nam pojasnili v UKC, zaposleni covid dovolilnice pridobijo tako, da vnesejo svojo matično številko zaposlenega in si dovolilnico natisnejo. »Nadzor nad upravičenostjo izvajajo nadzorniki Službe korporativne varnosti ob rednih obhodih in Mestno redarstvo. Glede na število zagotovljenih parkirnih mest v upravljanju UKCL, ki so v času epidemije na voljo zaposlenim (okoli 1000), in območje parkirišč MOL, kjer je dovoljeno parkiranje z dovolilnicami, ocenjujemo, da je v uporabi okoli 1500 dovolilnic.« Do teh so sicer upravičen prav vsi zaposleni v UKC, ki jih je prek osem tisoč. Kaj bi bilo šele, če bi vsi koristili ta privilegij.