POhvala Kreku

Kacin je na svoj način razumel Fafangla, ošvrknil tudi organizacijo cepljenja v Ljubljani

C.E.
12. 5. 2021, 12.16
Posodobljeno: 12. 5. 2021, 14.51
Deli članek:

Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 je mimogrede ošvrknil ljubljansko organizacijo cepljenja in epidemiologa Maria Fafangla.

Bobo
Mario Fafangel je le "zavil z očmi" na Twitterju, ko je slišal za Kacinove besede.

Jelko Kacin je na začetku današnjega nastopa pohvalil državljane na »naši skupni poti v normalnost, v bolj varno poletje.« »Ne smemo se zasanjati in verjetni, da sta kriza in epidemija za nami,« je takoj zatem posvaril prvi mož logistike cepljenja. Pozval je k cepljenju, da bomo jeseni kot narod precepljeni v zadostnem obsegu, s čimer bi onemogočili širjenje virusa. V Sloveniji je z enim odmerkom cepljenih 30 odstotkov odraslega prebivalstva, z dvema pa približno 15. Ob tem je treba upoštevati še okoli 200 tisoč prebolevnikov. Po njegovih besedah so prebolevniki med prednostnimi skupinami za cepljenje, saj jih je treba pravočasno cepiti z enim poživitvenim odmerkom.

Kacin je pohvalil je organizacijo cepljenja v Celju, kjer so včeraj cepili s cepivom družbe Moderna, danes pa je na vrsti Janssen. Nima pa lepih besed za ljubljanski rajon, kjer vztrajajo pri svojem načinu organizacije prek spletne strani Gospodar zdravja.

Dotaknil se je tudi predloga predstojnika Centra za nalezljive bolezni na Nacionalnem centru za javno zdravje (NIJZ) Maria Fafangla. Ta je včeraj predlagal, da bi se osebe, ki so zavrnile določeno cepivo, cepilo z drugim. Kacin je pojasnil, da izbira cepiva zaenkrat še ni možna, ker je na teden na voljo le okoli 100.000 odmerkov. Ko pa jih bo več kot 150.000, bi lahko začeli z izbiranjem. Kacin je sicer odrezavo dejal, da Fafangel ni pooblaščen, da razlaga, koliko cepiv imamo, njegov včerajšnji nastop pa razume kot »samoprijavo zaradi neuspešnega dela«.

Po Kacinovi oceni so izjemno uspešni pri delu direktor NIJZ Milan Krek, ki je tako uspešen, da bo kljub prizadevanju borca proti birokraciji Ivana Simiča kmalu za pomoč dobil še strokovnega direktorja, namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nuška Čakš Jager, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar in njena predhodnica Bojana Beović.