Predsednik vlade Janez Janša ne dviguje sodne pošte iz zadeve Trenta, kjer je med obdolženimi, zato mu jo ljubljansko okrožno sodišče po informacijah časnika Dnevnik poskuša vročiti s pomočjo detektiva. Premierjev odvetnik Franci Matoz je od sodišča izrecno zahteval, da mora obrambi izjave sodnikov vročiti in ji dati primeren čas za odgovor.

Ker sodišče že nekaj časa ne uspe vročiti pošte, postopka ne more nadaljevati in odločati o zahtevi za izločitev članov zunajobravnavnega senata, saj procesne predpostavke zaradi neuspešnega vročanja sodne pošte niso izpolnjene. Tako pošto sedaj poskušajo vročiti prek pooblaščenega sodnega vročevalca.

Dokumenti, ki jih sodišče poskuša vročiti, se nanašajo na zahteve za izločitev sodnikov senata. Po prvi zahtevi za izločitev sodnikov je obramba podala še dve dopolnitvi zahteve, tako da mora sodišče pred odločanjem o zahtevi uspešno vročiti tri odgovore.

Specializirano državno tožilstvo je po petih letih preiskave zaradi domnevno spornih poslov z zemljišči v Trenti lani oktobra vložilo obtožnico zoper Janšo, ki mu očitajo zlorabo položaja ali pravic. Med obdolženimi sta tudi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar. Po neuradnih informacijah Dnevnika pri njiju težav z vročanjem pošte ni.

Ozadje

Zadeva Trenta sega v marec 2005, ko je Janša prvič vodil vlado. Takrat mu je družba Imos za 236.100 evrov prodala trisobno stanovanje na Komenskega ulici v Ljubljani. Del denarja za kupnino, 131.200 evrov, je Janša dobil s prodajo zemljišča v Trenti, ki ga je še kot minister za obrambo kupil leta 1992.

Janša je tolikšno vsoto od Imosa dobil za 15.600 kvadratnih metrov veliko zemljišče na desnem bregu Soče, ki je del Triglavskega narodnega parka. Na njem so ruševine kmetije iz 19. stoletja, dostop pa je mogoč le po majhni brvi čez reko. Dovoljena je le nadomestna gradnja kmetije, nikakor pa ne gradnja novih apartmajskih ali drugih objektov. Geodetska uprava je njegovo vrednost ocenila na slabih 22.000 evrov.

Čeprav je Janša pred leti Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) zatrjeval, da je na zemljišču »mogoče zgraditi okoli deset apartmajev, in to je bil tudi (Imosov, op. a.) namen«, Imos nikoli ni zaprosil za spremembo namembnosti zemljišča. Zdaj že propadli gradbinec, ki je v času prve Janševe vlade na veliko posloval z državo, je zemljišče kupil prek posrednika, podjetja Eurogradnje. Tožilstvo zato Janši, Kastelicu in Gantarju očita, da so skupaj prikrili neposredno povezavo med Janševim nakupom Imosovega stanovanja in prodajo njegovega zemljišča Imosu po napihnjeni ceni, ki se je nato vštela v kupnino za stanovanje.

Janša se brani, da v poslu ni bilo ničesar spornega. Zatrjuje, da je zemljišče Imosu prodal po tržni ceni, saj da gre za eno najbolj atraktivnih lokacij v Trenti. To je ovrglo združenje sodnih izvedencev in cenilcev za gradbeno stroko (SICGRAS), ki je v sodni preiskavi vrednost zemljišča ocenilo na 15.000 evrov.