rumena faza

Kaj bo tokrat strokovna skupina predlagala vladi?

A.S./STA
11. 5. 2021, 16.12
Posodobljeno: 11. 5. 2021, 21.24
Deli članek:

Strokovna skupina bo predlagala podaljšanje epidemije, podpira pa tudi postopno sproščanje v kulturi.

Vlada RS
Strokovna svetovalna skupina za covid-19 je že minuli teden predlagala podaljšanje epidemije, pogoji za to pa so še vedno izpolnjeni.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je v ponedeljek napovedal, da bo vladi predlagal sprostitev omejitve zbiranja, in sicer z 10 na 25 udeležencev. Tako še ne bo dovoljeno zbiranje 50 udeležencev, kot po besedah ministra sicer predvideva rumena faza vladnega semaforja sproščanja ukrepov. Prav tako bo predlagal, da testiranje dvolastnikov, šolnikov, učencev in ostalih, ki dnevno prehajajo zahodno mejo, ne bi bilo več obvezno. Morebitnih sprememb režima na meji Hojs še ni podrobneje pojasnjeval. Je pa potrdil, da se zdravniška stroka posvetuje o tem, ali bi bil en odmerek cepiva AstraZenece lahko dovolj za prehod meje.

Strokovna svetovalna skupina za covid-19 je že minuli teden predlagala podaljšanje epidemije, pogoji za to pa so še vedno izpolnjeni, je  izpostavila vodja skupine in infektologinja Mateja Logar

Vlada bo torej na sredini seji, na kateri bo ponovno pretresala ukrepe za zajezitev koronavirusnih okužb, odločala tudi o podaljšanju epidemije. Tridesetdnevna epidemija, ki jo je vlada z odlokom razglasila 17. aprila, se namreč izteče v nedeljo. Pogoji za razglasitev epidemije ostajajo izpolnjeni, saj je štirinajstdnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) višja od 140 in znaša 408. Prav tako je hospitaliziranih več kot 250 covidnih bolnikov, in sicer 477, 131 na oddelkih intenzivne terapije. Eden od pogojev za razglasitev epidemije je namreč tudi več kot 50 bolnikov na oddelkih za intenzivno nego. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa je glede na zadnje epidemiološke podatke padlo na 549. To pomeni, da Slovenija izpolnjuje pogoje za rumeno fazo sproščanja epidemioloških ukrepov.

Skladno z načrtom sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije je v rumeni fazi sicer predvideno sproščanje turističnih nastanitev ter odprtje srednjih šol in fakultet brez omejitev. 

Postopno odpiranje kulturnih ustanov

Predlog svetovalne skupine za covid-19 je med drugim tudi postopno odpiranje kulturnih ustanov. Kot je povedala vodja skupine Mateja Logar, so o tem razpravljali v ponedeljek, predvideno pa je odpiranje v rumeni fazi pod pogoji, ki veljajo trenutno.

Strokovna skupina torej sproščanje v kulturi načeloma podpira, bo pa po besedah Mateje Logar morala upoštevati določena priporočila, tako kot jih morajo gostinci in turistični delavci v smislu mask in testiranj. "Tukaj se moramo vsi malo prilagoditi, navaditi in sprejeti novo realnost. Brez tega vsaj še naslednje leto, dve verjetno ne bo šlo," je ocenila. Odpiranje je predvideno naslednji teden, ko bo Slovenija po njenih besedah v rumeni fazi, o podrobnostih pa se morajo še dogovoriti. "Kakšno bo odpiranje, bo predstavljeno jutri na sestanku na Brdu. Mi smo to včeraj že obravnavali, jutri pa bo predstavljeno," je še dodala vodja strokovne skupine.

KUDUS poziv naslovili na Kreka, poslali so ga tudi Simonitiju

K pripravi načrta za postopno odpiranje je v ponedeljek pozvalo Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije (KUDUS). Poziv je naslovilo na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka, poslalo pa ga je tudi ministru za kulturo Vasku Simonitiju in državnemu svetniku Janošu Kernu.

Na ministrstvu so čim prejšnjemu odpiranju kulturnih ustanov naklonjeni. Kot so zapisali za STA, so vsak teden NIJZ poslali ustrezne predloge, ki bi število obiskovalcev v notranjosti kulturnih ustanov zvišalo na vsaj 100, a je inštitut zaenkrat presodil, da epidemiološke razmere tega še ne dopuščajo. So pa na ministrstvu optimistični, da bo do postopnega odpiranja prišlo v kratkem, saj se razmere po njihovih ugotovitvah opazno izboljšujejo.