Sodne klofute

Sodno sito pregosto za odločitve Janševe vlade

Žiga Kariž
11. 5. 2021, 19.16
Deli članek:

Aktualna vlada se je odločila epidemijo upravljati z discipliniranjem in kaznovanjem državljanov, a kot kažejo odločbe sodišč, je pri tem storila več napak.

Reuters
Sodba sodišča v Kopru ugotavlja, da nenošenje mask ni prekršek.

STA
Notranji minister ne skopari z obtožbami na račun ustavnega sodišča.

Vlada Janeza Janše se pri sprejemanju zakonov in podzakonskih aktov ne ozira prav dosti na mnenja pravnih strokovnjakov. Kljub temu, da so jih na napake v številnih sprejetih pravnih predpisih opozarjali pravni strokovnjaki, ustavniki, zakonodajno-pravna služba državnega zbora in ne nazadnje kolegi iz opozicije, je koalicijski stroj tekel kot namazan in sprejemal vse, kar je na mizo dala vlada. A k sreči očitno slovenski pravni sistem še deluje in sodišča so vladi v zadnjih mesecih že večkrat nalila čistega vina, za streznitev pa je bila koalicija deležna še kakšnega hladnega tuša.

Vračilo izrečenih glob

Spomnimo zgolj na nekaj najodmevnejših primerov. Ustavno sodišče, ki je v zadnjem letu prejelo kar 180 zadev, povezanih z epidemiološkimi ukrepi, ki jih sprejema vlada ter ustavne pritožbe, je prvo zaušnico vladi podelilo, ko je ugotovilo, da je podaljšanje vladnega odloka o omejitvi gibanja iz jeseni neveljavno, saj ni bilo objavljeno v Uradnem listu. Zaradi napake vlade je čez noč postalo neveljavnih kar 2,5 milijona evrov izrečenih glob, ki so bile izdane na podlagi omenjenega odloka. Vlada bo morala zdaj globe, ki so bile že plačane, vrniti.

Začasna zadržanja

Ustavno sodišče sicer pri pobudah, ki jih vzame v odločanje, do odločitev potrebuje kar nekaj časa. Kot je dejal predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez, pa tudi z začasnimi zadržanji veljavnosti pravnih predpisov povedo veliko. Tako so začasno zadržali 11. člen vladnega odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo, ki je omejeval potovanja v države na rdečem seznamu. Pobudo za razveljavitev odloka je sprožil nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar skupaj s poslovnežem Rokom Banom in odvetnikom Maticem Kocjančičem.

Ustavno sodišče dovoli shode

Začasno je ustavno sodišče zadržalo tudi odlok o začasni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom. Ustavno sodišče je začasno zadržalo izvajanje tistega dela odloka, ki je določal, da so »začasno prepovedane vse prireditve, shodi, slavja, praznovanja in poroke«. In naložilo vladi, da mora omogočiti izvajanje ustavne pravice do izražanja mnenj. Te razveljavitve so bili veseli predvsem protestniki, ki so bili več mesecev deležni stroge policijske obravnave in številnih kazni.

Opravičilo učencem

Da policija nima vedno prav, je pokazala tudi poteza mariborskega sodišča, kjer so se za vlado neslavno končali postopki zoper mladoletne osebe, ki so na protestih opozarjale vlado na svojo pravico do šolanja. Sodišče je postopke ustavilo in se ob tem učencem celo opravičilo. Še odmevnejša je zaustavitev postopka, ki jo je sprejelo višje sodišče v Kopru, ki je presodilo, da moški, ki so ga policisti oglobili, ker na javnem kraju ni nosil zaščitne maske, ni storil prekrška. Bistvena v tem postopku je razlaga, saj je sodišče ugotovilo, da kršitev pravil o uporabi mask v nobenem predpisu ni določena kot prekršek. Po mnenju ustavnega pravnika Andraža Terška to pomeni, da so nične vse globe, ki so bile izdane zaradi nenošenja mask tako v zunanjih kot notranjih prostorih. Ob tem je dodal: »To je samo eden od primerov te oblasti, ne samo njene pobalinskosti in sramotnosti, ki nam jo povzroča v mednarodnem prostoru, ampak še en dokaz več, da je ta oblast tudi popolnoma opravilno nesposobna. in v približno zreli normalni demokraciji bi morala vlada odstopiti.«

Najslabša odločba vseh časov

Vladno »pobalinskost« je ustavilo tudi upravno sodišče v Ljubljani, ki je pred meseci razveljavilo izbris glasbenika Zlatana Čordića - Zlatka iz registra samostojnih delavcev v kulturi. Spomnimo: Sodišče je ugotovilo, da je odločba tako »očitno pomanjkljiva«, da o zakonitosti njene vsebine sploh ni mogoče presojati in torej ne more biti predmet upravnega spora, zato jo je odpravilo, ne da bi čakalo na odgovor ministrstva. Najbolj zaskrbljujoče je, da se vlada iz vseh teh primerov ni ničesar naučila in da za svoje sodne in pravne neuspehe vztrajno krivi zunanje dejavnike: največkrat je seveda kriva globoka država, pa leva sodišča in novinarji. Da bi se trenutna oblast zamislila nad svojim dojemanjem prava in demokracije, pa je, glede na dosedanje izkušnje, nemogoče.