guy verhofstadt
Reuters
Nastop slovenskega premierja naj bi preprečil Belgijec Guy Verhofstadt, do katerega je bil Janša marca žaljiv.

Verbalni napadi na evropske novinarje in žaljiva komunikacija predsednika vlade in SDS Janeza Janše, usmerjena proti domačim in tujim novinarjem ter nekaterim vidnim evropskim politikom, ki si drznejo izreči javno kritiko aktualne slovenske vlade, očitno že »žanjejo sadove« na evropskem političnem parketu. Po navedbah diplomatskih virov v Evropski uniji je slovenski premier zadnji teden na vse pretege poskušal doseči, da bi bil eden izmed govornikov v uvodu konference o prihodnosti Evrope, je prek twitterja sporočil bruseljski dopisnik Jack Parrock, ki med drugim piše tudi za Politico.

Telefonski klici po Evropi

Janševa ekipa je po njegovih informacijah ves teden telefonarila po Evropi, da bi Janša vendarle lahko spregovoril na konferenci, ki se je simbolično začela na nedeljski praznik Evrope, ko stara celina obeležuje dan zmage nad nacizmom in fašizmom.

Državni sekretar Gašper Dovžan je danes v Bruslju pojasnil, da vabila voditeljem niso bila izdana. Če bi se slovenski premier želel udeležiti te slovesnosti, so bile francoske pristojne službe na to pripravljene in bi se tega dogodka, če bi mu obveznosti to dopuščale, tudi lahko udeležil. Na Twitterju se je odzval tudi Janša. "Svet EU v vodstvu konference predstavlja predsednik vlade države, ki predseduje. Do konca junija je to predsednik vlade Portugalske Antonio Costa. Od 1. julija 2021 predseduje Slovenija in sopredsedujoči konference o prihodnosti EU skupaj s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem bo Janez Janša. Guy nima nobenega vpliva na to," je zapisal.

»Slovenskemu premierju ni bilo dovoljeno nastopiti na nedeljskem dogodku konference za prihodnost Evrope na vztrajanje nekdanjega belgijskega premierja in aktualnega evropskega poslanca Guya Verhofstadta,« je zapisal bruseljski novinar. Vplivnega belgijskega in evropskega politika je slovenski premier pred dvema mesecema žaljivo napadel prek twitterja, ker je Verhofstadt opozoril na Janševe napade na svobodo medijev.

»Pomiri se, Guy Verhofstadt. Nisi več vodja kolonialne sile. Slovenija pa tudi ni Kongo,« mu je zabrusil slovenski premier in požel val zgražanja tako v Sloveniji kot v tujini, vključno z Belgijo. »Slovenci glede svojih interesov odločamo sami, ne Guy Verhofstadt. Ki se arogantno obnaša kot lažni deležnik evropskih vrednot. Nehajte biti pokroviteljski. Posvetite se svojim slabim volilnim rezultatom doma. Najprej si morate zaslužiti zaupanje lastnih volivcev. Nato pa predavajte vsem drugim,« je kasneje dodal Janša.

Zakaj si je dolgoletni evropski politik zaslužil takšno obravnavo? Ker se je vprašal, »ali bosta Evropska komisija in Svet EU ukrepala, preden bo Slovenija prevzela predsedovanje EU in postala tretja protidemokratska ovira po Poljski in Madžarski«. Njegovo vprašanje se je nanašalo na Janšev odziv na članek avstrijskega medija Kleine Zeitung z naslovom Poziv evropskemu »Svetu modrecev« – Pohod Janeza Janše proti slovenskim medijem. Slovenski premier je namreč časopis obtožil laganja.

Po sporu objavljen komentar »Slovenski pacient«

 Francoski predsednik Emmanuel Macron je v slavnostnem govoru ob začetku konference poudaril potrebo po novem demokratičnem navdihu. K sodelovanju v razpravi, ki bo trajala leto dni, so povabljeni vsi prebivalci EU.

Janševe napade na novinarje so obsodili praktično vsi večji evropski mediji in evropska združenja. Sovraštvo, grožnje in osebni napadi na novinarje so nesprejemljivi, je sporočila Evropska komisija, ki se je odzvala na Janševe obtožbe, da avtorica kritičnega članka spletnega portala Politico o njegovi »vojni z mediji« laže.

Dva dni po Janševem napadu na Verhofstadta je pri uglednem avstrijskem časniku Die Presse izšel komentar njihovega bruseljskega dopisnika z naslovom Slovenski pacient, v katerem avtor piše o »srditem človeku iz Ljubljane« in naraščajoči zaskrbljenosti v Evropi nad slovenskim premierjem.

Dva meseca kasneje slovenski premier ni bil govornik na konferenci o prihodnosti Evrope. Očitno nihče v vrhu Evropske komisije ali parlamenta ni želel tvegati možnosti, da bi slovenski premier širšemu občestvu pojasnjeval, kdo so bili pravi zmagovalci druge svetovne vojne. Seveda ob tihi spremljavi citiranja domobranskih pesmi.