Ne bo pomagal

Zorčič razkril, da trenutno ključna poslanca večkrat "prosijo za glasove"

R.T.
11. 5. 2021, 09.31
Posodobljeno: 11. 5. 2021, 09.34
Deli članek:

Vladna koalicija si nadvse želi zamenjati Igorja Zorčiča s položaja predsednika državnega zbora. Problem je, ker nimajo dovolj glasov.

STA
Igor Zorčič in Franc Jurša iz Desusa, katerega glas v tem razmerju moči v parlamentu ima precejšnjo težo.

V drugem poskusu so blefirali s 47 neoštevilčenimi glasovi na listu papirja, ko pa je Zorčič predlagal točko za svojo razrešitev, a so predlagatelji za razrešitev ta predlog zavrnili.

Zorčič je voditelju oddaje Studio City Marcelu Štefančiču včeraj ponovil, da je razmerje med koalicijo in opozicijo zelo tesno in da se »vsakič znova preštevajo glasovi«. Zato težko razume, da je »manjšinska koalicija, ki ima formalno 38 glasov, a zaradi tega nič manjše apetite« zavrnila njegov predlog. Očitno pa 46 glasov za njegovo razrešitev nimajo oziroma preračunavajo, kdaj bi jih lahko imeli. Od Zorčiča so sicer pričakovali, da odstopi sam, a kot je dejal včeraj, jim pri tem »ne bo pomagal«.

Koliko glasov ima zares koalicija? »Manjšinska koalicija ima formalno 38 glasov, apetite ima kot da ima večino. Če potegnem črto, pa lahko rečem, da ima 45 glasov, 38 koalicijskih in sedem 'opozicijskih', iz vrst Desusa in SNS. Opozicija pa ima 43 glasov,« je razmišljaj »nepovezani« Zorčič. To postavlja poslanca narodnih manjšin v »zelo nehvaležen položaj«, ali kot je dodal Zorčič, »dostikrat prihaja koalicija do njiju in ju prosi za glasove«.

Kako usodno je glasovanje o razrešitvi Zorčiča. Lahko vlada pri tem glasovanju »pade«, je vprašal Štefančič. »Če je temu tako, bom še toliko bolj vztrajal na tej funkciji,« je odvrnil nekdanji vodja poslanske skupine SMC, ki sicer težko verjame, da bi premier Janez Janša pristal na predčasne volitve.