Kaj pa potem?

Bomo kmalu pocepili vse, ki so izkazali interes?

C.E.
10. 5. 2021, 14.08
Posodobljeno: 10. 5. 2021, 18.33
Deli članek:

Idejni oče Sledilnika opozarja na slab obet glede pričakovane dovolj visoke precepljenosti.

Bobo
Fotografija je simbolična

Cepljenje proti nadležni bolezni covid-19 se postopno širi med vse starostne skupine. Še vedno imajo prednost starejši in kronični bolniki, vendar je cepiva dovolj tudi za ostalo populacijo. Luka Renko, eden od ustanoviteljev Sledilnika za covid-19, nepogrešljivega pripomočka za sledenje epidemiji, je danes na Twitterju opozoril na skorajšnjo ustavitev cepljenja med starejšimi od 50 let. Vsi namreč še niso precepljeni. Precepljenost s prvim odmerkom starejših od 50 let, med katerimi je največ zbolelih in tudi umrlih, je le nekaj več kot 40-odstotna, kar je v primerjavi z državami v EU zelo nizko.

Renko je zato zapisal: »Tole je zelo slab obet in kaže v smeri tega, da bomo kmalu pocepili vse, ki so izkazali interes.« In se vprašal: »Kaj pa potem?«

Po oceni vodje posvetovalne skupine za cepljenje Bojane Beović bi lahko precepljenost prebivalstva dosegli v dveh mesecih. Delež precepljenih zdaj po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje znaša 11,7 odstotka, medtem ko je cilj doseči 60-odstotno precepljenost.