Mednarodna vojaška vaja

Ameriški helikopterji bodo po Sloveniji letali do 22. maja

B.K./STA
8. 5. 2021, 08.11
Posodobljeno: 8. 5. 2021, 08.57
Deli članek:

Danes se na območju Črnega Kala začenjajo priprave na mednarodno vojaško vajo Zvezdni vitez 2021, ki bo na območju Slovenije potekala med 10. in 16. majem. Med 17. in 22. majem pa bo tukaj potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2021. Na obeh bodo prisotni helikopterji ameriških obrambnih sil.

Profimedia
Ameriška helikopterja Black Hawk. Fotografija je simbolična.

Mednarodni vojaški vaji Zvezdni vitez in Jadranski udar sta del krovne vojaške vaje severnoatlantske vojaške zveze NATO Defender Europe 2021, ki bo do 5. julija potekala po večjem delu Evrope. Na vaji Zvezdni vitez poleg Slovenije in ZDA sodelujejo še vojske Grčije, Hrvaške in Italije, urili pa se bodo pripadniki pehote, protizračne obrambe, mornarice in letalstva.

Na letališču Cerklje ob Krki bo vzpostavljeno glavno poveljstvo za izvedbo vaje ter baza helikopterjev ameriškega letalstva, so sporočili z ministrstva za obrambo. Na vaji bodo slovenske in ameriške zračne enote varovale zračni prostor na območju poteka vaje ter preverile medsebojno povezljivost sistemov zračne obrambe kratkega in dolgega dosega.

Helikopterji ameriškega letalstva bodo sodelovali tudi na vaji Jadranski udar 2021, ki bo med 17. in 22. majem potekala na širšem območju Slovenije, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Med izvajanjem vaj bo občasno povečan promet vojaških vozil. Tako bo danes in v nedeljo povečan promet vojaških vozil s smeri Karavank in iz Cerkelj ob Krki proti Črnemu Kalu, v petek in soboto, 14. in 15. maja, pa iz smeri Črnega Kala proti Cerkljam ob Krki, so še sporočili z ministrstva.

Na območju Slovenije in še 11 evropskih držav bo konec maja in v začetku junija potekala tudi vaja Takojšen odgovor.