črni oblaki nad slovenijo

FOTO in VIDEO: Meteorne vode zalivale objekte, tudi veter povzročal težave

A.S.
7. 5. 2021, 17.46
Posodobljeno: 7. 5. 2021, 20.55
Deli članek:

Obilno deževje, ki je danes zajelo Slovenijo, je ponekod povzročilo preglavice. Veter je odkrival strehe in podiral drevesa, meteorna voda pa je zalivala kleti.

Komunala Trbovlje
Odpravljanje posledic obilnih padavin v Trbovljah.

Nad Slovenijo so se zgrnili črni oblaki, vremenska fronta je s seboj prinesla nevihte z nalivi, sodro in močan veter. 

Obilne padavine so ponekod povzročile preglavice. Uprava za zaščito in reševanje je poročala, da vodotok Trboveljščica ogroža objekte na več lokacijah, tudi v Zagorju ob Savi je voda ogrožala stanovanjske stavbe. V Dolu pri Ljubljani je močan veter odkril streho zapuščenega stanovanjskega objekta, meteorna voda pa je vdrla v nekaj stanovanj omenjenega objekta. V Hrastniku je meteorna voda ogrožala zdravstveni dom. Gasilci PGD Hrastnik so izčrpali vodo iz jaška pred ZD in odmašili odtok ter omogočili odtekanje vode. V Kresnicah (občina Litija) je močan veter podrl nekaj dreves, meteorna voda pa je zalila nekaj pritličnih prostorov stanovanjskih objektov, parkirišč in cest. V naselju Ohonica (občina Borovnica) je hudournik ogrožal dva stanovanjska objekta. Gasilci PGD Borovnica so s tehničnim posegom hudournik na dveh mesti preusmerili in omejili iztekanje meteorne vode. Padavine so nevšečnosti povzročale tudi v prestolnici, je še poročala Uprava za zaščito in reševanje. 

Vodnatost rek se bo povečala

V noči na soboto se bovodnatost rek v večjem delu države povečala, najbolj v severni in severovzhodni Sloveniji. "Zlasti reke na območju Koroške, Podravja ter ponekod na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji bodo dosegle velike pretoke, ob posameznih hudourniških vodotokih lahko ob tem pride tudi do razlivanj. Ta pojav bo najbolj verjeten ob vodotokih s povirji na Pohorju in na širšem celjskem območju. V soboto in nedeljo bodo reke v večjem delu države postopno upadale," so zapisali ljubiteljski vremenoslovci, ki skrbijo za spletno stran Neurje.si.

Kaj nas čaka?

Ponoči bo dež povsod ponehal, postopno se bo jasnilo. Do jutra bo ponekod po nižinah nastala megla. Na Primorskem bo pihala povečini šibka burja. Jutranje temperature bodo od 1 do 6, v alpskih dolinah malo pod 0, na Primorskem okoli 10 stopinj Celzija. V soboto bo na Primorskem pretežno jasno, drugod občasno zmerno oblačno. Burja bo dopoldne ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, na Goriškem in ob morju do 20 stopinj Celzija. V nedeljo bo pretežno jasno in čez dan topleje. Tudi v ponedeljek bo sončno in toplo, zapihal bo jugozahodni veter.