Po navedbah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška gre za "pomemben napredek pri zaščiti domačih hišnih živali."

Predlog prinaša natančnejše določanje sledljivosti izvora psa zaradi preprečevanja in omejevanja preprodaje psov in ilegalne trgovine s psi. "Obvezno bo označevanje pasjih mladičev do osmega tedna starosti, pri prodaji bo obvezna navedba čipa tudi v oglasih za prodajo," je povedal minister. Pri mačkah se uvaja prostovoljno označevanje, kadar želi lastnik dokazovati lastništvo nad mačko.

Predlog uvaja zahtevo o osnovnih znanjih glede potreb in oskrbe živali, ki pa ne bo obvezna za vse lastnike. Kot je pojasnil Podgoršek, bo to "prvi ukrep pri ugotovljenih kršitvah". Za takšnega lastnika bo tako v nadaljevanju obvezno osnovno znanje glede oskrbe živali, saj med imetniki domačih hišnih živali ugotavljajo kršitve glede dnevne oskrbe živali, prostora, temperature, je navedel.

Prepoved privezovanja z nekaterimi izjemami

Privezovanje psov bo prepovedano, izjeme bodo natančno določene, torej kadar je to nujno, kot je denimo takrat, ko ga lastnik pelje k veterinarju, na sprehod in podobno. Izjema je privezovanje psov na kmetijah, kjer psi opravljajo tudi nalogo varovanja premoženja. Tam bodo lahko na povodcu, če bo ta na vodoravnem vodilu, dolgem vsaj pet metrov, in bo omogočal psu gibanje vsaj štiri metre na vsako stran, je opisal. Na izjeme so se že ostro odzvali v nekaterih društvih za zaščito živali, ki so se zavzemala za popolno prepoved uporabe verig. O tem predlogu, ki ga je v državni zbor pred meseci vložila poslanska skupina SD, so glasovali na redni seji Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, kjer pa ni prejel dovolj glasov podpore. Za je glasovalo sedem poslancev, proti pa jih je bilo osem. Kot so zapisali v društvu Lajka, se "očitno kažejo pritiski kmečkega lobija."

Prepovedana bo usmrtitev zdravih zapuščenih živali v zavetiščih po 30 dneh ter usmrtitev živali zaradi pridobivanja kož ali krzna. Ker prepoved gojenja živali za pridobivanje kož ali krzna v Sloveniji velja od leta 2013, minister večjih sprememb na tem področju ne pričakuje.

Predlog dopolnjuje določbe, ki urejajo področje nevarnih psov in uporabe pastirskih psov za varovanje čred na paši. Če ob napadih zveri pride do manjših napadov na človeka, se pes ne bo štel za nevarnega. Pri ugotovitvi, da je pes nevaren, pa po novem pritožba na odločbo ne bo več zadržala njenega izvajanja.

Višje kazni

Predlog novele bo omejil posedovanje eksotičnih vrst živali, in sicer zaradi zaščite življenja, zdravja in dobrobiti živali, varovanja zdravja in življenja ljudi ter ohranjanja narave. Uvedel bo seznam dovoljenih živali in prepovednih živali, ki bodo lahko le v živalskih vrtovih.

Novela določa še nosilce stroškov za oskrbo zapuščenih živali, to so lastniki. Če ti niso znani, ohranjajo rešitev, da zanje 30 dni skrbijo lokalne skupnosti, nato pa nosilec stroška postane država, je povzel Podgoršek.

Ob tem se uvaja tudi možnost izreka višjih kazni za prekrške, kot so minimalno predpisane. "Ne dvigujemo kazenskih določb, omogočamo le, da bo inšpektor lahko predpisal višjo kazen od minimalne predpisane. S tem omogočamo višja kaznovanja, da bomo kršitelje odvračali od kršitev," je pojasnil minister.