Slovenija

Sviz: Zavajajoče trditve, ki jih je Kustečeva izrekla, so ena od stalnic pri njenem delu

A.S./STA
6. 5. 2021, 15.33
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 15.33
Deli članek:

Iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so danes sporočili, da so zavajajoče trditve, ki jih je ministrica za izobraževanje Simona Kustec lahkotno izrekla ob začetku zbiranja podpisov k pozivu za njen odstop, ena od stalnic pri njenem delu in eden od razlogov, da se je Sviz za ta poziv odločil.

STA
Simona Kustec ostaja ministrica.

Na napoved Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), da začenja med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju zbirati podpise k pozivu za odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, se je ta po trditvah Sviza odzvala z izmišljeno trditvijo, da šolsko politiko že ves čas vodi v komunikaciji z zaposlenimi in ob konstruktivnem sodelovanju s sindikatom, so v Svizu zapisali v sporočilu za javnost.

Kustečevo sindikat od začetka njenega mandata in epidemije covida-19 nenehno poziva, naj zaposlene praktike vključi v pogovore in dogovore o oblikovanju ukrepov za področje vzgoje in izobraževanja, a se to po navedbah Sviza ni zgodilo. Sviz je vsakokrat znova poudarjal, da brez aktivne vključenosti zaposlenih v procese oblikovanja ukrepov ti ne bodo optimalni in bodo hkrati razumljeni kot enostransko vsiljeni.

Ob tem je izpostavljal primere dobre prakse v drugih evropskih državah, zlasti tistih z demokratično tradicijo, ki so v času epidemije dialog z zaposlenimi v vzgojno-izobraževalnem sistemu okrepile, ker so ocenile, tako Sviz, da bo dogovarjanje stabiliziralo sistem in povečalo učinkovitost izvedbe potrebnih ukrepov. Nasprotno so pri nas zaposleni za predvidene ukrepe praviloma po navedbah Sviza zadnji trenutek izvedeli iz medijev.

Neresnične ali vsaj zavajajoče so po mnenju sindikata tudi druge trditve, ki jih je Kustečeva izrekla ob začetku akcije zbiranja podpisov. Tako po navedbah sindikata ni res, da naj bi ministrstvo v času covida-19 omogočilo "številne možnosti zaposlovanja, predvsem v pomoč učiteljem in profesorjem".

Ministrstvo je namreč zavrnilo predlog Sviza, da se opravljanje pripravništva diplomiranih učiteljev in drugih strokovnjakov prilagodi tako, da bodo ti lahko pomagali pri pedagoškem procesu in zamenjevali odsotne zaradi covida-19 v vrtcih in šolah. Namesto tega so sprejeli ukrepe, ki po oceni sindikata niso dali nikakršnih rezultatov. Sindikat je prav tako opozarjal na povečano preobremenjenost svetovalnih delavcev in predlagal nujne spremembe v normativih, a se ministrstvo, kot so zapisali, ni odzvalo niti na prošnjo za sestanek.

Potrditvi sprememb o napredovanju v strokovne nazive, za katero si zasluge pripisuje ministrica, pa po pojasnilu Sviza ni bilo mogoče ubežati, ker so bile zapisane v stavkovnem sporazumu iz leta 2018. Podobno je z zvišanjem proračuna za plače, ki "ni zasluga ministrice, ampak obveznost države, ki jo je prav tako opredeljeval omenjeni stavkovni sporazum", so še pristavili.