nov spletni portal za naročanje na cepljenje

Poklukar: "Prosim za sodelovanje in pomoč v tej zadnji etapi epidemije"

B.K., A.S.
6. 5. 2021, 12.24
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 12.59
Deli članek:

Število okužb v zadnjih dneh upada. Smo na platoju, do zelene faze nas čaka še nekaj tednov. Da bi do tja prišli, moramo stopiti skupaj, poziva zdravstveni minister.

STA
Minister za zdravje Janez Poklukar

Dopoldne je na težko pričakovani novinarski konferenci spregovoril minister za zdravje Janez Poklukar. Najprej je izrazil olajšanje nad dejstvom, da število novo odkritih okužb v zadnjih dneh pada, a je takoj opozoril, da so bolnišnice še vedno polne, predvsem intenzivni covid oddelki, kar zdravstvenim oblastem onemogoča, da bi sproščale redne zdravstvene programe.

Za stabilno epidemiološko sliko smo odgovorni vsi, je poudaril minister. "Nihče od nas ne more virusa premagati sam, niti znanstvenik, niti zdravnik, niti minister, niti nobena država sama. Virus ne pozna meja, ne pozna funkcij in ne ločuje med šibkimi in močnejšimi. Skupaj smo v pandemiji in skupaj se moramo zoperstaviti virusu in stopiti k cepljenju. Na ta način bomo močnejši od virusa," je poudaril in ob tem vse prebivalce pozval, da še malce potrpimo in dalje sodelujemo v boju proti virusu, da se prijavimo na cepljenje, k cepljenju nato pristopimo in da še dalje spoštujemo samozaščitne ukrepe. "Prosim za sodelovanje in pomoč v tej zadnji, a vendar enako pomembni etapi kot so bile vse dosedanje v epidemiji," je dejal minister Poklukar.

Izreden dan na Bledu

Kot je opozoril, je izjemnega pomena to, da se cepimo v zadostnem številu. "Ozkih grl ne sme biti, zato smo v stalnem kontaktu z izvajalci cepljenja, da ta potekajo čimbolj tekoče," je dejal. Zato je danes obiskal cepilni center na Bledu, kjer je zdravstvenim delavcem ob pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa uspel neverjeten podvig. "Na tem območju so v cepilnem centru danes cepili sedem odstotkov tamkajšnjih prebivalcev. To je praznik za naše zdravje in za vse občane tamkajšnjih lokalnih skupnosti. Vsi smo ponosni na ta dan. To je družbeno odgovorno, je pravi pristop, ki nas vodi iz krizne situacije. S tem bomo v naslednjih tednih lahko izšli bolj dostopni, bolj odprti in boljšega zdravja," s pohvalami ni skoparil minister.

Na voljo nov spletni portal za naročanje na cepljenje

Nadalje je minister Poklukar predstavil nov sistem za naročanje na cepljenje in vodenje evidence cepljenja. Sistem so digitalizirali in je dostopen na portalu zvem.ezdrav.si. Sistem za prijavo na cepljenje je enostaven in namenjen prav vsakomur, tudi tistim, ki niso toliko vešči uporabe računalnika in interneta. Pri prijavi na cepljenje je potrebno vnesti svoj EMŠO, številko zdravstvenega zavarovanja, inicialke, številko mobilnega telefona in elektronsko pošto. Pri oddaji naročila bo portal ustvaril varnostno kodo za potrditev oddanega naročila, ki bo poslana na mobilno številko, s katero bo posameznik dokončno potrdil svojo prijavo na cepljenje. Ko bo prijava zaključena, bo oseba dobila potrdilo o naročilu in lokacijo cepilnega centra.

V sistemu je mogoče izbrati ali ste del ranljive skupine, prijavo pa lahko v imenu svojega bližnjega opravi tudi zaupanja vredna oseba ali zdravnik. Če nekdo ne bo uspel zaključiti prijave, ga bodo poklicali iz cepilnega centra in mu pri tem pomagali ali prijavo namesto njega izpolnili tam.

Portal zVEM bo zagotavljal tudi avtomatski prikaz naročil za druge odmerke cepiv in poskrbel za brisanje oseb, ki so že bile cepljenje, v izogib podvajanju in nepravilnostim.

Vsi, ki so na cepljenje že prijavljeni bodisi preko osebnega zdravnika bodisi preko cepilnega centra ali e-Uprave, jim prijave ne bo potrebno oddajati še enkrat. Bodo pa v teh dneh dobili SMS sporočilo za potrditev pravilnosti njihove mobilne telefonske številke. Hkrati bodo tisti, ki niso oddali mobilne telefonske številke dobili na e-naslov povabilo, da to v portalu zVEM še dodajo. 

Izbira cepilnega centra ni v domeni prijavitelja. Določen je namreč fiksno, glede na mesto izbranega zdravnika, če izbranega zdravnika nimate pa glede na občino prebivališča. Tisti, ki občine prebivališča nimajo, jim bo cepilno mesto dodeljeno glede na občino delodajalca. "Vsi, ne glede na status, morajo imeti enake možnosti in pravico, da pristopijo do cepljenja," je bil jasen Poklukar.

V aplikacijo se lahko takoj prijavijo tudi prebolevniki, termin cepljenja pa bo odvisen od statusa, ki ga imajo. Prebolevnik se praviloma cepi med šestim in osmim mesecem po pozitivnem izvidu z enim odmerkom. Za to cepljenje se nameni vsa cepiva, razen cepiva Johnson & Johnson (Janssen). Status cepljene osebe z enkratnim odmerkom ta trenutek ne priznavajo vse države, npr. Hrvaška. Poklukar pa je potrdil, da so glede tega že sprožili pogovore s sosedami Slovenije.  

Minister je potrdil napoved predsednika vlade Janeza Janše, ki je danes na Twitterju sporočil, da bo od ponedeljka steklo cepljenje tudi vseh odraslih, mlajših od 50 let. "Še naprej sicer obstajajo prioritetne skupine, tisti bolj ranljivi lahko k cepljenju pristopijo prej kot mlajši, ampak če cepivo je, je prav, da cepimo vse, ki so zainteresirani," je pojasnil Poklukar. 

Prednostni kriteriji, ki vplivajo na razporeditev, se bodo določali na podlagi podatkov iz centralnega registra podatkov o pacientih, zdravnikove potrditve oziroma vpisa s strani zdravstvenega delavca. Slednje velja predvsem v primeru, če bi posameznik izpolnil naročilo, njegov zdravnik pa bi kasneje opazil, da ni uvrstil prednostne kategorije; v tem primeru lahko to dopolni zdravnik. 

Pomagajmo bližnjim, da bodo lahko pristopili k cepljenju

Za konec se je prvi mož slovenskega zdravstva na javnost obrnil še s prošnjo po medsebojni pomoči. "Vse prosim, da pomagate. Če poznate soseda, sorodnika, ki ne more pristopiti k cepljenju, ki se zanj ne more odločiti, prosim, pristopite do njega in mu pomagajte, da čim prej porazimo virus. Cepljenje je največji, najbolj zahteven in najbolj pomemben projekt našega časa, pa ne samo v Sloveniji, saj ena država viruisa ne more premagati, pač pa po celem svetu," je zaključil minister.