Koalicijski poslanci

Vložili predlog za razrešitev Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ

L.K./STA
6. 5. 2021, 12.12
Posodobljeno: 6. 5. 2021, 15.56
Deli članek:

Njegovo razrešitev predlagajo, ker je 30. marca postal član poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki pa ni del koalicije.

Sašo Švigelj
Igor Zorčič

Poslanci SDS, NSi in SMC so danes v DZ vložili predlog za razrešitev Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ. Njegovo razrešitev predlagajo, ker je 30. marca postal član poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki pa ni del koalicije, je razvidno iz gradiva na spletni strani DZ.

Vodje poslanskih skupin koalicije so sicer predsedniku DZ Zorčiču v sredo prinesli 47 poslanskih podpisov s pozivom k odstopu. Vodja poslancev SDS Danijel Krivec je takrat napovedal, da Zorčičevo odločitev pričakujejo do začetka prihodnjega tedna, sicer bodo znova vložili predlog za njegovo razrešitev.

Kot kaže, jih je Zorčič zavrnil, saj je predlog za razrešitev že v DZ. Vendar pa so pod predlogom za razrešitev le podpisi 26 poslancev SDS, sedmih poslancev NSi in petih poslancev SMC.  "Ne skrbite, glasov za razrešitev je dovolj," je dejal vodja poslancev SMC Gregor Perič ter zatrdil, da se drugi podpisi, torej iz vrst DeSUS, SNS in poslancev narodnih skupnosti, niso nikjer izgubili. Sicer pa je treba po njegovih besedah počakati na potek dogodkov.

Pravijo, da jih ni zavrnil

Kdaj bi lahko odločali o Zorčičevi razrešitvi, če sam ne bo odstopil, bo po Peričevem mnenju jasno prihodnji teden. Pojasnil je, da so se v sredo s predsednikom DZ pogovarjali na zelo prijeten in konstruktiven način in sam verjame, da bodo pogovori tako potekali tudi v prihodnje.

Na vprašanje, ali je možnost za vrnitev predsednika SMC in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v DZ, da bi v koaliciji pridobili en poslanski glas, je odgovoril, da je bila to vedno ena od možnosti. A se na srečanju z Zorčičem niso pogovarjali o tem: "Iskali smo zelo konstruktivne in predvsem gentlemanske rešitve."

Zatrdil je še, da jih Zorčič ni zavrnil, kot nekateri sklepajo zaradi današnje vložitve predloga za njegovo razrešitev. "Z njim smo se zelo lepo pogovarjali, predstavili naše poglede, on svoje. Ni bilo nobene zavrnitve. Dogovorili smo se, da si tudi on vzame nekaj časa za presojo in razmislek," je pojasnil Perič.