NIJZ

Kreka bi razbremenili s strokovnim direktorjem

S.R./STA
5. 5. 2021, 17.10
Posodobljeno: 5. 5. 2021, 17.25
Deli članek:

O tem ni dvoma, v času pandemije je delo vodenja ustanove, kot je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), težaško in garaško, predvsem pa terja veliko mero ekspertize. Vlada si tako želi vodstvo okrepiti.

Bobo
Milan Krek bi postal generalni direktor.

Kot je razvidno iz predloga sprememb sklepa o ustanovitvi NIJZ, objavljenega med vladnimi gradivi v obravnavi, vlada predlaga uvedbo položaja strokovnega direktorja NIJZ. Strokovni direktor bi vodil strokovno ter raziskovalno in izobraževalno delo zavoda. Odgovoren bi bil za strokovnost dela zavoda, za uresničevanje strokovnega razvoja in raziskav ter strokovnega povezovanja z drugimi zdravstvenimi zavodi doma in v tujini. Glede na vladni predlog pa bi sedanji direktor, torej Milan Krek, postal generalni direktor zavoda.

Z uvedbo položaja strokovnega direktorja NIJZ bi nastale finančne posledice v višini stroškov zaposlitve. Glede na podatke za uvrstitev strokovnega direktorja zavoda v 56. plačni razred bi ti znašali 40.304 evrov za strošek plače od maja do decembra 2021, v letu 2022 pa 60.466 evrov. Sredstva bi zagotovili znotraj finančnega načrta ministrstva za zdravje za izvajanje javne službe na NIJZ.

Kdo bi lahko kandidiral?

Za strokovnega direktorja NIJZ bi lahko imenovali kandidata, ki ima med drugim specializacijo s področja javnega zdravja oziroma socialne medicine, epidemiologije ali higiene oziroma drugo primerljivo podiplomsko izobrazbo z naštetih področij ter ima najmanj pet let delovnih izkušenj na primerljivih delovnih mestih s področja strokovnega vodenja.

Mandat strokovnega direktorja NIJZ bi trajal štiri leta, po poteku mandata pa bi strokovni direktor lahko bil ponovno imenovan. Podrobnejši pogoji za imenovanje, izvedba postopka, naloge, odgovornosti in pristojnosti ter pogoji za razrešitev strokovnega direktorja zavoda bi bili določeni v statutu.

Strokovnega direktorja bi imenovali v 60 dneh od uveljavitve sprememb in dopolnitev statuta. Do imenovanja strokovnega direktorja bi njegove naloge opravljal dosedanji direktor zavoda. Svet zavoda bi moral uskladiti statut s tem sklepom v 60 dneh od uveljavitve teh sprememb.

Spomnimo, trenutni direktor Krek se ponaša s specializacijo iz javnega zdravja, natančneje socialne medicine, a njemu se obeta stolček generalnega direktorja.  Nina Pirnat, ki je z mesta direktorice NIJZ odstopila po nastopu vlade Janeza Janše marca lani, ima opravljeno specializacijo iz epidemiologije, sicer pa je opravila podiplomski študij hospitalne higiene. Njen začasni namestnik Ivan Eržen, ki ga je nato nasledil Krek, pa je celo specialist tako javnega zdravja kot epidemiologije.